Централен депозитар (ЦД) декларира пълната си подкрепа за публикуваната от

...
Централен депозитар (ЦД) декларира пълната си подкрепа за публикуваната от
Коментари Харесай

Централен депозитар ще премахне таксите за притежателите на „спящи“ акции след одобрението на Концепцията на Министерството на финансите


Централен депозитар (ЦД) заявява цялостната си поддръжка за оповестената от Министерството на финансите идея за персоналните сметки на физически и юридически лица, водени от ЦД в Регистър А (т.н. „ спящи “ акции) и заложените в нея ограничения.

Институцията смята, че препоръчаният в Концепцията метод като интегриран комплекс от ограничения ще способства за действително разрешаване на разпознатите проблеми и ще разреши на акционерите действително да се възползват от акциите, които имат, надлежно да упражняват правата си по тях, се споделя в известие от институцията до медиите.

ЦД акцентира, че с показаните в Концепцията стъпки се ползва европейската процедура за отбрана на правата и посланичество на миноритарните акционери в сдруженията под формата на групова капиталова скица. За лицата, които изберат в границите на една година да не вършат нищо с акциите си, те се заменят с доста по-конвертируем, ликвиден и елементарен за заместничество финансов инструмент, а точно дял от капиталов фонд. Нещо повече, с възможното утвърждение на ограниченията от Концепцията ще се основат условия акционерите интензивно да вземат участие в корпоративния живот и активността по взимане на решения на сдруженията. Не на последно място, ще се сътвори причина за възстановяване на корпоративното ръководство на сдруженията и ще се усили ликвидността и оборота на финансовия пазар.

ЦД като основна институция на финансовия пазар показва подготвеност да предприеме следните дейности в поддръжка на Концепцията:

- присъединяване във всички експертни разисквания на въпроси и проблеми по отношение на препоръчаните решения, както и в подготовката и разискването на законодателни промени за осъществяване на Концепцията;

- интензивно присъединяване в осведомителната акция, в това число и с въвеждане на облекчени процедури по инспекция на активи в ЦД АД посредством интернет и други отдалечени канали.

- опростяване и облекчение на процедурите по регистрация на заместничество и прекачване на активите след приемане на съответните нормативни промени, които да разрешат това.

- унищожаване на всички такси за интервенциите, осъществявани от физически лица притежатели на акции от всеобщата приватизация (MП) до избран размер на пакета акции с цел да могат лицата да се разпоредят с тях според волята си без възнаграждение на такси. Обхвата на облекчението включва и интервенциите по прекачване на предпазване на акциите по потребителска сметка при капиталов медиатор, първата им продажба, процедурата по заместничество, всички информации за съответните акции от техните притежатели.

гр. София1000 Tелефон: (+359 2) 400 12 42 ул. “Три уши” № 6 (+359 2) 939 19 81 www.csd-bg.bg Факс: (+359 2) 939 19 98

Посочената мярка ще бъде безсрочна и ще влезе в действие, в случай че Концепцията на Министерството на финансите бъде утвърдена.

При обзор на оповестените в Търговския указател документи от обществените сдружения от процеса на Министерство на правосъдието – годишни финансови доклади и документи от общите събрания, се откриват следните обстоятелства:

- Над две трети (2/3) от тези сдружения за последните 5 години завършват финансовата година на печалба;

- Само една четвърт (1/4) от тези печеливши сдружения гласоподават и разпределят дивидент;

- Много малко от полагаемия се дял на физически лица от Министерство на правосъдието в Регистър А действително се изплаща (достига до тези акционери) (между 5 и 10% от сумата предопределена за Регистър А).

- Физическите лица придобили акции от Министерство на правосъдието всеобщо не вземат участие в общите събрания на сдруженията.

Цитираните данни красноречиво приказват за съществуването на значителен проблем, който попречва акционерите действително да упражняват правата си в съответните сдружения, респективно разпределените от емитентите дивиденти да доближават до тях.

Централен депозитар смята някои изказвания изразени от организации в мненията им по отношение на Концепцията за погрешни и искрено манипулативни. В тази връзка институцията изготвя обстоен разбор, който следва да оповести.

ЦД приканва всички заинтригувани страни да подходят градивно и загърбвайки частния финансов интерес да обсъдят и поддържат действително работещо решение на описания проблем.

Централен депозитар АД е единствената организация в България, която реализира сетълмент на безналични корпоративни скъпи бумаги. Акционери на депозитаря са Министерство на финансите, огромните търговски банки и капиталовите медиатори в България, участващи интензивно на пазара за скъпи бумаги. Повече информация за Централен депозитар можете да намерите на: www.csd-bg.bg.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР