"Централен депозитар" създаде Eлектронна платформа за провеждане на общи събрания

...
"Централен депозитар" създаде Eлектронна платформа за провеждане на общи събрания
Коментари Харесай

Централен депозитар създаде електронна платформа за провеждане на общи събрания

"Централен депозитар " сътвори Eлектронна платформа за осъществяване на общи събрания (ЕПОС), оповестиха от сдружението. Тя дава качествено нови благоприятни условия за обществените компании, като ползволява всички действия, свързани с организацията, генерирането на акционерната/облигационерната книга и провеждането на общи събрания да стават по електронен път. Събранията могат да бъдат напълно електронни, или хибридни - композиция сред електронно присъединяване и физическо наличие на мястото на осъществяване на събирането на притежателите на скъпи бумаги. Ползите за акционерите/облигационерите на сдруженията са във опциите за авансово гласоподаване, установяване на прокурист, в това число и онлайн присъединяване в общите събрания, като не се изключва и физическо наличие. Eлектронната платформа за осъществяване на общи събрания дава автоматизирано пресмятане на резултатите от гласуванията по време на събранията, както и приемане на статистическа информация, в това число и прелиминарен вид на Протокол с главните реквизити. Това пести време при организацията, улеснява фирмите при следване на административните процедури и законодателни условия във връзка с общите събрания.

Сред най-важните преимущества на ЕПОС е опцията за инспекция на законния акционерен състав в дадена компания, защото единствено "Централен депозитар " като указател поддържа настояща база на акционерите в обществените сдружения.

"Новата електронна платформа на "Централен депозитар " е измежду най-иновационните системи поради обстоятелството, че по едно и също време преценява всички условия по българското законодателство и дава отговор на европейските стандарти за осъществяване на общи събрания. ЕПОС има за цел да понижи административната тежест върху обществените компании и да им разреши най-ефективно да се концентрират върху главната си активност ", разяснява Васил Големански, изпълнителен шеф на "Централен депозитар ".

Eлектронната платформа за осъществяване на общи събрания е предопределена за осъществяване на общи събрания на обществени компании, като и непублични сдружения, които могат да се възползват от нейните функционалности. Достъпът до платформата става посредством Квалифициран електронен автограф (КЕП) и потребителят може да я употребява по няколко метода, като: сдружение, което провежда общото заседание, акционер в сдружението или избран от него прокурист и админ на събранието. ЕПОС се поддържа на два езика - български и британски, което разрешава присъединяване и на задгранични акционери в общите събрания посредством платформата.

Eлектронната платформа за осъществяване на общи събрания е налична на уеб страницата на "Централен депозитар ": от началната страница посредством избор на бутон "Вход към електронна платформа за общи събрания " или от линк: http://epos.csd-bg.bg

"Централен депозитар " АД е единствената организация в България, която реализира сетълмент на безналични корпоративни скъпи бумаги. Акционери в сдружението са Министерство на финансите, огромните търговски банки и капиталовите медиатори в България, участващи интензивно на пазара за скъпи бумаги.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР