Централен депозитар създаде Eлектронна платформа за провеждане на общи събрания

...
Централен депозитар създаде Eлектронна платформа за провеждане на общи събрания
Коментари Харесай

Централният депозитар създаде електронна платформа за провеждане на общи събрания


Централен депозитар сътвори Eлектронна платформа за осъществяване на общи събрания (ЕПОС). Платформата дава качествено нови благоприятни условия за обществените компании, като ползволява всички действия свързани с организация, генериране на акционерната/облигационерната книга и осъществяване на общи събрания да стават по електронен път. Събранията могат да бъдат напълно електронни, или хибридни - композиция сред електронно присъединяване и физическо наличие на мястото на осъществяване на събранието.

Ползите за акционерите/облигационерите на сдруженията са във опциите за авансово гласоподаване, установяване на прокурист, в това число и онлайн присъединяване в общите събрания, като не се изключва и физическо наличие. ЕПОС дава автоматизирано пресмятане на резултатите от гласуванията по време на събранията, както и приемане на статистическа информация, в това число и прелиминарен вид на Протокол с главните реквизити. Това пести време при организацията, улеснява фирмите при следване на административните процедури и законодателни условия във връзка с общите събрания.

Сред най-важните преимущества на ЕПОС е опцията за инспекция на законния акционерен състав в дадена компания, защото единствено Централен депозитар като указател поддържа настояща база на акционерите в обществените сдружения.

„ Новата електронна платформа на Централен депозитар е измежду най-иновационните системи поради обстоятелството, че по едно и също време преценява всички условия по българското законодателство и дава отговор на европейските стандарти за осъществяване на общи събрания. ЕПОС има за цел да понижи административната тежест върху обществените компании и да им разреши най-ефективно да се концентрират върху главната си активност. “, сподели Васил Големански, изпълнителен шеф на Централен депозитар.

ЕПОС е предопределена за осъществяване на общи събрания на обществени компании, като и непублични сдружения могат да се възползват от нейните функционалности. Достъпът до платформата става посредством Квалифициран електронен автограф (КЕП) и потребителят може да я употребява по няколко метода като: сдружение, което провежда общото заседание, акционер в сдружението или избран от него прокурист и админ на събранието. ЕПОС се поддържа на два езика – български и британски, което разрешава присъединяване и на задгранични акционери в общите събрания посредством платформата.

Платформата е налична на уеб страницата на Централен депозитар: от началната страница посредством избор на бутон „ Вход към електронна платформа за общи събрания” или от линк: http://epos.csd-bg.bg

На 22 февруари 2018 година Централен депозитар провежда семинар, на който ще показва ЕПОС за представители на обществени компании, капиталови медиатори и банки. По време на образованието ще се организира и интерактивна проява на общо заседание в платформата, тъй че участниците да се срещнат в елементи с ЕПОС.

Централен депозитар АД е единствената организация в България, която реализира сетълмент на безналични корпоративни скъпи бумаги. Акционери на депозитаря са Министерство на финансите, огромните търговски банки и капиталовите медиатори в България, участващи интензивно на пазара за скъпи бумаги.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР