Централен депозитар придоби лиценз да осъществява дейност в държавите членки

...
Централен депозитар придоби лиценз да осъществява дейност в държавите членки
Коментари Харесай

Централен депозитар с лиценз за дейности в държавите членки на ЕС

Централен депозитар закупи лиценз да реализира активност в страните членки на Европейски Съюз директно или посредством връзки с други депозитари. Това стана с издаването на лиценз от Комисия за финансов контрол, който удостовери, че Депозитарят покрива изцяло Регламент (ЕС) № 909/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 2014 година за възстановяване на сетълмента на скъпи бумаги в Европейския съюз и за централните депозитари на скъпи бумаги. Така българската институция става петата в Съюза, която към този момент има подобен лиценз наред с депозитарите в Австрия (OeKB), Дания (VP Securities), Латвия – за всички Балтийски страни (NASDAQ) и Португалия (Interbolsa)¹.

„ Влизането ни измежду елита на депозитарите в Европейски Съюз значи авторитет и самопризнание за България и финансовия ни пазар, удостоверява, че Централен депозитар ползва водещите европейски практики в региона, и разпознава по най-хубав метод високия професионализъм на екипа ни. Признателни сме за експертната поддръжка на сътрудниците и управлението на ръководство „ Надзор на капиталовата активност “ към Комисията, с които дружно постигнахме тази стратегическа цел в името на страната ни “, сподели Васил Големански, изпълнителен шеф на Централен депозитар.

Лицензирането на Централен депозитар е част от Стратегията за развиване на финансовия пазар в България. Тя се концентрира върху вътрешния капацитет, основан на органичния напредък и създаването на необятна гама от услуги за привличането на интернационалните вложители на пазара в страната ни. Целта е да се подсигурява, че участниците на пазара не би трябвало да търсят задгранични снабдители на пост-трейдинг услуги, защото предлаганите в България решения са привлекателни за интернационалните вложители, настоящи на локалния финансов пазар.

Сред задачите на Регламента за възстановяване на сетълмента на скъпи бумаги в Европейския съюз и за централните депозитари на скъпи бумаги са:
хармонизирани условия за активността на централните депозитари на скъпи книжа;по-кратки интервали на сетълмент;мерки за дисциплинираност при сетълмента (задължителни парични наказания и " buy-in " процедури при несполучлив сетълмент);задължение за дематериализиране на множеството скъпи книжа;строги правила за контрол и обслужване от страна на централните депозитари на скъпи книжа;стриктни права за достъп до услугите на централните депозитари;повишени условия за пруденциален контрол и съблюдаване на бизнес правила от централните депозитари и на други институции, предоставящи банкови услуги, които спомагат за сетълмента на скъпи бумаги.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР