Централата бе купена преди половин година от Данаил Папазов срещу

...
Централата бе купена преди половин година от Данаил Папазов срещу
Коментари Харесай

ТЕЦ "Марица-изток 2" се отказа от 2.8 млн. лв. в полза на централата на Папазов

Централата бе купена преди половин година от Данаил Папазов против 48.5 млн. евро.

Още по тематиката
Данаил Папазов взима 30 млн. лева дял от Топлоелектрическа централа " Варна "

Чрез счетоводни преоценки на активите сдружението е " напомпано " с 265 млн. лв.
1 май 2018
Скъпият ток от тецове на Ковачки и Папазов няма да бъде обезпечено изкупен

Включването им в системата би коствало 330 млн. лева годишно, което би вдигнало цената на електрическата енергия за бита с 16%
24 апр 2018
Токът ще нарастне в допълнение поради ТЕЦ-вете и ЕСО

Държавната " Марица-изток 2 " желае нарастване на цената с 32%
18 апр 2018
Топлоелектрическа централа " Варна " може да коства 250 млн. лева годишно на потребителите

Работодателите приготвят митинги, тъй като това би вдигнало цената на тока с 16%
2 апр 2018
ЕСО предвижда, че през 2027 година ще има задоволително ток и без АЕЦ " Белене "

Ще са нужни обаче вложения от 1.3 милиарда лева през идващите 10 години
28 мар 2018 Топлоелектрическа централа " Варна ", която в края на 2017 година беше продадена от CEZ като губещо дружество, към този момент носи доходи на новия си притежател - някогашния транспортен министър в кабинета " Орешарски " и доближен до Движение за права и свободи Данаил Папазов. С ексклузивен търг на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО), на който обаче не се е явил нито един различен претендент, централата е включена в схемата за даване на леден запас - мощности, които получават пари, с цел да стоят в подготвеност. Такива прочее бяха и проектите на самия Папазов, защото ТЕЦ-ът мъчно би могъл да работи на свободния пазар поради скъпото си произвеждане.

Договорът на ТЕЦ-а е за даване на чиста разполагаема дейна мощ до 166 МВ в интервала от началото на май до края на юли. За задачата ще се употребява 210-мегаватовият 6-и блок, който към този момент е приспособен да работи на природен газ. Цената, с която е извоюван търгът, е 7.65 лева на мВч при оптимално позволена 7.71 лева на мВч. Общото количество разполагаема електрическа енергия, за което страната ще заплати, е 366 528 мегаватчаса (166 МВ по 24 часа дневно в продължение на 92 дни), или малко над 2.8 млн. лева

Излез, с цел да вляза

Включването на Топлоелектрическа централа " Варна " в студения запас от 1 май е изненада, защото още от 2017 година ЕСО има контракти с други централи, чийто период е от 1 април до края на юли тази година. Предположения че Папазов ще попадне в клуба на определените имаше още преди Министерство на енергетиката да усили студения запас от 500 на 650 мегавата средногодишно преди месец. Това решение обаче влиза в действие чак от новия регулаторен интервал - 1 юли, и няма по какъв начин да е мотив за включването на нови мощности занапред.

Обяснението на проблема е много любопитно. Оказва се, че държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", чийто някогашен шеф Георги Христозов в този момент е в управлението на Топлоелектрическа централа " Варна ", е прекратила контракта си за даване на леден запас и на процедура се е отказала да получава съответните заплащания, макар че е в неприятно финансово положение.

Именно с цел да попълни отворилата се дупка, ЕСО провежда изключителния търг, на който се явява единствено Топлоелектрическа централа " Варна ". Последното е обяснимо с обстоятелството, че централите на другия състезател на това поле - Христо Ковачки, към този момент имат контракти за леден запас. Става дума за ТЕЦ-овете " Бобов дол " и " Марица 3 ", както и за " Топлофикация Русе ".

Заявка за още доходи

Топлоелектрическа централа " Варна " подаде преди месец и заявление за включване в контролирания пазар на ток, от който се доставят всички битови консуматори и дребни компании. При междинна цена за този регулаторен интервал от 75 лева за мегаватчас сдружението изиска да продава на 195.12 лева./мВтч. С утвърдените промени в Закона за енергетиката обаче Комисията за енергийно и водно контролиране към този момент има право да откаже квота на централата или да дефинира доста по-ниска цена, която не се разграничава с повече от 10% от прогнозната за пазара (под 70 лева./мВч от началото на годината).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР