Центата на парното и топлинната енергия ще поевтинее с 14%

...
Центата на парното и топлинната енергия ще поевтинее с 14%
Коментари Харесай

След прогнозата за скок в цените на парното, КЕВР се поправи: Ще плащаме с 14% по-малко

Центата на парното и топлинната сила ще поевтинее с 14% за новия есенно-зимен сезон. Това заяви ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов няколко часа, откакто министър председателят Борисов се закани да смени управлението на регулатора поради прогнозите за по-високи цени на парното, огласени през вчерашния ден. 

Прогнозата на КЕВР предвиждаше цената на топлото за София да се усили с 22%, а с 15 до 18 на 100 за Бургас, Враца и Разград, за Велико Търново - с 9%, за Варна - с 8%, а за Плевен - с 3 на 100. Поевтиняване с 2% при тецовете на газ беше планувано единствено за Пловдив. Предложенията за нови цени на парното бяха образувани въз основата на направени от регулатора планирани цени на природния газ и се предвиждаше да важат до 1 юли идната година. 

" Заявявам изрично, че цената на парното за идния есенно-зимен отоплителен сезон приблизително за страната ще бъде с 14 % по-ниска от
цената, която беше за предишния зимен интервал. Не вярвайте на всичко, което се написа. Хората би трябвало да бъдат спокойни. Единствената цел е да се провокира суматоха ", съобщи Иван Иванов, отричайки вчерашните прогнози на ръководения от него регулатор. 

По думите му, объркването настъпило, защото била съпоставена месечната цена за май с прогнозната годишна цена за топлинна сила, която би трябвало да бъде годна от 1 юли 2020 до юни 2021 година.

" По този метод беше направено подстрекателство у хората, че те ще заплащат за парно отопление с 22 % по-висока цена. От математиката е известно, че когато се прави съпоставяне, то би трябвало да бъде направено сред две еднородни величини. Когато се съпоставя годишна планирана цена, тя би трябвало да бъде съпоставена с предшестващата годишна цена. Прогнозната годишна цена за интервала 2020-2021 година е обикновено и правилно да бъде съпоставена с цената за 2019-2020 година. Това освен, че е верния и научно аргументиран метод, само че и единственото значимо нещо, което интересува българските жители – дали ще заплащат повече или по-малко за потребяваното от тях парно отопление ", изясни Иванов.

Според него, отчитане на действителното месечно ползване на топлинна сила ще стане допустимо с въвеждането на отдалечени топломери.

" 94% от клиентите на парно отопление са на планиран годишен доклад. При тях е невероятно месечно отчитане на топлинната сила. Съгласно смяна, която се направи, до 2027 година би трябвало всички клиенти на парно отопление, да преминат към нови усъвършенствани средства за техническо премерване – топломери, които разрешават отдалечено отчитане ", добави ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране. И даде за образец София, където общият брой на потребителите на парно е 430 000, а тези с отдалечено отчитане – към 30 0000. 

Относно заканата на премиера за промяна на управлението на КЕВР, поради " нелепостите " с цените, Иванов изрази вяра, че след изказването на Борисов процесът по желание на нов състав на КЕВР ще се форсира. Самият Борисов съобщи по-рано през днешния ден, че " още през днешния ден ще се опровергае прогнозата за по-скъпо парно ". Шефът на КЕВР обясни, че неговият мандат, както и този на четирима от членовете на регулатора е изминал още на 2 април, само че все пак те са задължени от закона да извършват пълномощията си до избор на нов състав на енергийния регулатор.

" Народното събрание е органът, който би трябвало да провежда и организира избор на новия състав на КЕВР ", сподели още доцент Иванов. Той увери, че за последните 5 години във всички решения и мнения на КЕВР законите и подзаконовата нормативна уредба са били спазвани прецизно.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР