Центърът за психично здраве в Русе тегли заем от 250

...
Центърът за психично здраве в Русе тегли заем от 250
Коментари Харесай

Психиатрията в Русе тегли заем за заплати

Центърът за психологично здраве в Русе тегли заем от 250 хиляди лв., с цел да обезпечи естествената работа на лечебното заведение , заяви Българска национална телевизия.

Заради късно излязлата разпоредба за финансиране на този тип лечебни заведения центърът е натрупал отговорности.

Психиатрите са обезпокоени, че ще имат сложна година, защото от Министерството на здравеопазването са им нараснали единствено с 1,50 лева средствата за леглоден.

В началото на годината управлението на психиатричните центрове и лечебни заведения изчисляваха, че за издръжката на лечебните заведения ще са им нужни най-малко 55 лв. дневно.

Според наредбата на министерството обаче нужните суми за покриване на разноските са по-малко.

Д-р Теменужка Матева , шеф на психологичното лечебно заведение в Русе изяснява, че издръжката е нараснала много малко. По думите ѝ все още тя става 40 лева

" И това, дружно със закъснелите заплащания за първите 4 месеца на годината, изплатени едвам на 10 април, са довели до струпване на отговорности и се наложило и да се тегли заем " , отбелязва тя.

Матева акцентира, че най-неприятното е, че през април ще се наложи да имат отговорности към личния състав.

Тя уточни, че въпреки всичко ще се възползват от минималното нарастване и на този стадий са повишили три пъти нощния труд, който до момента е бил сред 70 стотинки и един и петдесет на час. За нарастване на заплатите обаче към този момент не може да се приказва.

" Тази прехрана, която получаваме, не ни дава опция да достигнем заплатите на хората , работещи в Центъра за психологично здраве, според КТД-то, което е признато предходната година ", добави още шефът на лечебното заведение.

В Центъра за психологично здраве в Русе работят близо 200 души , които обслужват три остри отделения и дневен център.

Голяма част от тях са фелдшери и медицински сестри, на които заплатите би трябвало да станат 950 лв., само че няма изясненост по какъв начин ще бъдат разпределени обещаните 50 милиона.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР