Центърът за обслужване на клиенти на дружествата на ЧЕЗ в

...
Центърът за обслужване на клиенти на дружествата на ЧЕЗ в
Коментари Харесай

Обновен център за клиенти на ЧЕЗ във Видин осигурява над 100 вида услуги

Центърът за обслужване на клиенти на сдруженията на ЧЕЗ в България във Видин към този момент посреща потребителите в пространства с нова визия и съвременно съоръжение, в сходство със актуалните трендове в региона на работа с клиенти.
Ремонтът започва на 1 април тази година и бе сбъднат във допустимо най-кратки периоди, при съблюдаване на разпоредените ограничения за понижаване на вероятността от заразяване с ковид. По време на ремонта се прилагаха гъвкави схеми на обслужване на клиентите, които осигуриха оптимални условия за запазване на здравето им, без това да попречи на качеството на предоставяните услуги. Обособяването тук-там за обслужване на клиентите на „ ЧЕЗ Електро България " АД и „ ЧЕЗ Разпределение България " АД обезпечава комфорт на потребителите и усъвършенства времето за самостоятелното им обслужване.
Центърът за клиенти на ЧЕЗ във Видин е оборудван с съвременна система за ръководство на потребителския поток и осведомителни екрани. Обслужването на потребителите и взаимоотношенията с тях са проведени в сходство с интернационалния стандарт EN ISO 9001:2008, който подсигурява високо качество и потребителска задоволеност. Всеки от чиновниците на компанията, работещи в Центъра, е минал образования за работа със профилиран програмен продукт и поведенчески умения за обслужване на клиенти.

През предходната година в Центъра за клиенти на ЧЕЗ във Видин са обработени над 18 600 заявки за услуги. Статистиката сочи, че приблизително на месец 550 клиенти търсят услугите на Центъра. В него клиентите получават цялостната гама от над 100 типа услуги, предоставяни от ЧЕЗ Електро и ЧЕЗ Разпределение, като подписване на контракти за продажба на електрическа сила, обслужване на клиенти на свободен пазар, подписване на контракти за присъединение на нови клиенти, пререгистрация на консуматори, издаване на препис на фактура, техническа инспекция на електромер, обявление на показания и други услуги, в това число абонамент за електронна фактура.
Центърът за клиенти на ЧЕЗ във Видин се намира на ул. „ Цар Симеон Велики " № 72. Във връзка със съблюдаване на разпоредените противоепидемични ограничения, краткотрайно работното време на Центъра е от 09:00 ч. до 15:00 ч. от понеделник до петък. Помещенията се дезинфекцират, като обслужването е проведено при съблюдаване на рекомендациите на Министерство на здравеопазването за разстояние сред чиновник и клиент, както и сред чиновниците на ЧЕЗ.
В изключителната обстановка е целесъобразно клиентите да посещават офисите на центровете за обслужване на клиенти единствено в краен случай и при неотложна нужда, като за връзка с компанията употребяват опциите за отдалечен контакт - осведомителна линия 0700 10 010, имейли [email protected] и [email protected], корпоративните уеб сайтове cez.bg и cez-rp.bg, както и фейсбук профилите @cezelectrobg и @www.cez.bg.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР