Центърът за научни експерименти SESAME в Йордания е изключително съоръжение,

...
Центърът за научни експерименти SESAME в Йордания е изключително съоръжение,
Коментари Харесай

Президентът Радев в Йордания: Не трябва да се инвестира само в магистрали, а и в човешки капитал и научно сътрудничество

Центърът за научни опити SESAME в Йордания е извънредно оборудване, което потвърждава, че когато няколко страни от района се обединят в името на науката и развиването на високите технологии, получат поддръжката на Европейски Съюз и на ЦЕРН, нещата са вероятни. Това съобщи президентът Румен Радев, който в първия ден от формалното си посещаване в Йордания прегледа високотехнологична лаборатория, единствена по рода си в Близкия Изток, оповестиха от пресцентъра на президента.
 a20i7204  a20i7237  a20i7261  a20i7285  a20i7309
Президентът напомни, че от година и половина подкрепя напъните за създаване на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа. „ Примерът, че страните от Близкия Изток могат да се сплотяват, е задоволително индикативен. И ние можем да подходим по същия метод и да имаме център, който да внедрява най-високи технологии и да ни разрешава да правим проучвания в разнообразни области на науката – физика, химия, нуклеарна физика – до медицина и археология “, съобщи Румен Радев. Президентът уточни, че когато се взимат решения за вложение на средства, не би трябвало да се мисли единствено за автомагистрали. Те са кръвоносната система на стопанската система, само че би трябвало да се мисли и за вложения в човешкия капитал, в просвета, в лаборатории за научни проучвания. „ Ние сме членове на Европейския съюз и към момента не можем да създадем по този начин, че да получим помощ за такива вложения, а получават страни, които не са членове на Европейски Съюз “, уточни президентът.

Президентът напомни, че на „ Дондуков “ 2 беше извършена среща на Управляващия комитет за основаването на Международен институт в Югоизточна Европа и беше взето решение да се подписа меморандум за съгласие от всички държавни ръководители от Балканите през месец май, по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София, само че това не се случи. Ще продължаваме да работим за това, веселя се, че имаме поддръжката и на йорданската страна, можем да сътрудничим, на проф. Ролф Хойер, който ще окаже методическа помощ и на ЦЕРН за внедряване на технология, сподели Румен Радев.

Учредена от девет страни и под егидата на ЮНЕСКО, лабораторията SESAME цели да даде опция за проучвания в редица сфери и в същото време да насърчи интернационалното научно съдействие.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР