Центърът за култура и дебат Червената къща ще се превърне

...
Центърът за култура и дебат Червената къща ще се превърне
Коментари Харесай

Вежди Рашидов щастлив, че Червената къща вече няма да е обсебена и ще стане музей

Центърът за просвета и спор " Червената къща " ще се трансформира в музей на творчеството на огромния български ваятел от началото на ХХ век Андрей Николов.

Това излиза наяве от изказване до медиите на ръководителя на парламентарната комисия по просвета Вежди Рашидов, представено от БГНЕС.

Сградата на ул. " Любен Каравелов " 15 в София, в която в този момент постоянно се организират обществени диспути и обществени практики, ще стане музей, каквато е дарителската ѝ воля. Сградата е монумент на културата от национално значение. Тя е дом на великия ваятел Андрей Николов и най-сетне е възвърната на страната, оповестява Рашидов.

Депутатът " показва огромното си удовлетворение ", че къщата е отнета от наемателите.

" Години наред " Червената къща " беше захласната от една фондация, представлявана от дамата на нашенския Конфуций и от кръгове, близки до един предприемач. Тези хора желаеха да имат къщата, само че аз постоянно съм се противопоставял изрично на непозволените им щения и по тази причина през годините получавах серия от вербални офанзиви, закани и клевети. Имаше подписки, в това число и остра реакция от Съюза на българските художници, с апел домът на Андрей Николов да бъде освободен от самопровъзгласилите се за някакъв си център за диспути кръгове, само че те настойчиво отказваха да се махнат от непознатата благосъстоятелност ", споделя Рашидов в изказването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР