Центърът за компютърни изследвания към държавния Институт за естествени науки

...
Центърът за компютърни изследвания към държавния Институт за естествени науки
Коментари Харесай

Япония включва суперкомпютър в битката срещу Covid-19

Центърът за компютърни проучвания към държавния Институт за естествени науки " Рикен " ще употребява суперкомпютъра " Фугаку " за проучвания, свързани с новия коронавилус, оповестиха от научната организация във вторник.

Инсталирането на суперкомпютъра стартира през 2019 година и би трябвало да бъде пуснат за цялостна употреба през 2021 година, само че част от мощностите му към този момент са налични от 1 април и ще бъдат предоставени за провеждането на комплицирани симулации и за разбор на огромни масиви с данни, което да помогне в борбата против пандемията.

От " Рикен " показват, че опциите на " Фугаку " могат да се употребяват за проучвания на същността на вируса, които да оказват помощ за създаване на лечения против Covid-19, за възстановяване на диагностиката и лекуването, както и да наблюдава разпространяването на болестта и социално-икономическото ѝ влияние.

Капацитетът на суперкомпютъра ще бъде възложен при влизането му в употреба на Министерството на образованието, културата,спорта, науката и технологиите.

" Фугаку " би трябвало да стане правоприемник на популярния суперкомпютър " Кей ", който приключи работата си през месец август предходната година. За създаването на " Фугаку " бяха изхарчени към 100 милиарда йени (почти 1 милиард долара).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР