Центърът за изследване на демокрацията съобщи, че премахва от доклада

...
Центърът за изследване на демокрацията съобщи, че премахва от доклада
Коментари Харесай

От "Кремълският наръчник" са премахнати водещи български вестници като проруски агитатори

Центърът за проучване на демокрацията заяви, че отстранява от отчета си " Кремълският справочник в Югоизточна Европа: Икономическо въздействие и остра мощ " имената на четири водещи по тираж български всекидневника, които бяха показани като разпространители на съветска агитация.

В първичния вид, показан във Вашингтон на 22 януари, бяха изброени " Телеграф ", " Труд ", " Монитор " и " 24 часа " като представящи позиции в поддръжка на съветската външна политика в Европа, Близкия изток и Латинска Америка, на съветските енергийни планове и рецензии против евроатлантическите полезности. Малко преди този момент като непосредствено свързани с Русия " Дума ", " Земя " и " Атака ".

В понеделник " 24 часа " разгласява позиция на основния редактор Борислав Зюмбюлев " Клеветници сложиха " 24 часа " в Кремълски справочник ", в която показва, че изданието не участва в проучването, употребявано от създателите от ЦИД. От текста, започващ с откъс от публикацията на " Дневник ", който първи заяви за отчета и правилно цитира оспорваното изречение, на никое място не се показва кои са " клеветниците " от заглавието. Текстът на Зюмбюлев приключва с пояснение, че методът, по който " 24 часа " постоянно е работил е " да следва главен принцип на обективната и свободна публицистика - постоянно да се показват разнообразни гледни точки и да се даде право на читателя самичък да избере на коя от тях да се довери ". " Медии, които не го вършат, просто пропагандират, манипулират, пробват се да подвеждат аудиторията ", споделя основният редактор в края на писмото си, без да показва кои медии съответно има поради.

Корекцията, за която заяви ЦИД, е следната:

" На стр. 86 от отчета " Кремълският справочник за Югоизточна Европа ", е представена неопределено първата част на отчета от 2017 година на Фондация за филантропични и обществени проучвания по отношение на " Антидемократичната агитация в България " (библиографска записка номер 223). В обсега на проучването попада единствено вестник " Труд ". В тази връзка, променяме първичния текст по следния метод:

" Подобно на ситуацията в Сърбия, множеството от всеобщо четенете български всекидневници разпространяваха проруска агитация със специфичен фокус върху това какъв брой вярна е съветската политика в Европа, Близкия изток и Латинска Америка и какъв брой значими са предвожданите от Русия енергийни планове за Европа, България и региона на Югоизточна Европа. " (текстът е на британски, преводът е на " Дневник " )

Това към този момент е отразено в поправения вид, оповестен на уеб страницата на ЦИД. Веднага по-късно изречение е оставен текстът " Общото сред всички тези издание е, че те всичките са свързани с мрежи с тесни връзки с Русия като тази на българския медиен магнат и народен представител Делян Пеевски. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР