Центърът за градска мобилност /ЦГМ/ взима заем от Българската банка

...
Центърът за градска мобилност /ЦГМ/ взима заем от Българската банка
Коментари Харесай

ЦГМ взима заем от 15 млн. лв. от Българската банка за развитие

Центърът за градска подвижност /ЦГМ/ взима заем от Българската банка за развиване в размер на 15 млн. лева за финансиране на разплащането на отговорности към транспортните оператори, зародили при осъществяване на транспортната задача. Това се показва в отчет до Столичния общински съвет, който би трябвало да бъде прегледан на сесия на съвета на 9 юли.

Срокът на заема е 60 месеца, с деветмесечен гратисен интервал по главницата и рента не по-малко от 3 % за целия интервал на заема.

Вносителите на отчета показват, че през март сдружението е осъществило продажби в размер на 9492 хиляди лева, а осъществената транспортна задача е в размер на 10 151 000 лева През април сдружението е осъществило 4 061 000 лева от продажба на транспортни документи /от платено паркиране няма приходи/. Извършената транспортна задача е в размер на 10 151 000 лева

През май сдружението е осъществило продажби в размер на 8367 хил.лв. /в това число 5 902 000 лева от продажба на транспортни документи и 2 465 000 лева от платено паркиране/, а осъществената транспортна задача е в размер на 9 488 000 лева

Поради понижения размер на продажбите на транспортни документи ЦГМ дължи на транспортните оператори 5 669 000 лева за разплащане на осъществена през интервала март-май 2020 година транспортна задача /1 446 000 лева за март, 2 510 000 лева, за април и 1 713 000 лева за май/.

В отчета се показва, че поради изключителното състояние беше прекратена продажбата на транспортни документи (еднократна карта за пътуване) от водачите на транспортните средства от наземния превоз. Съпоставката с минали интервали демонстрира, че "Столичен автотранспорт " и "Столичен електротранспорт " не осъществят доходи в размер на 500 000 лева месечно от продажбата на транспортни документи. Отделно от това, за интервала на изключителното състояние се вкараха ограничения, свързани с контрола по редовността на пасажерите, което се отрази значително на приходите от продажба на транспортни документи от ЦГМ. При неявяване на надзор /каквито интервали имаше през изключителното положение/ доста се усили гратисът при пътуванията с публичния превоз.

Направените в ЦГМ прогнози до края на годината демонстрират, че макар плануваното уголемение на зоните за почасово платено паркиране и идното приемане на нова Икономическа рамка на публичния превоз за интервала юли-декември 2020 година, приходите ще са с 30 на 100 по-малко по отношение на миналата 2019 година, а отговорностите към транспортните оператори ще не престават да се усилват /в размер на към 15 млн. лева към 30 септември 2020 г./. Това би довело до неспособност от страна на транспортните оператори да разплащат навреме поетите задължения към своите контрагенти и дължимите хонорари на водачите на транспортни средства, означават в отчета. Разчетите и анализът на трендовете за размера на пътникопотока демонстрира, че към декември ще е налице недостиг на доходи за разплащане на отговорности на ЦГМ към транспортните оператори.

Считаме, че не трябва да се позволява образуването на отговорности към транспортните оператори, защото това би заплашило финансовата им непоклатимост и би довело до образуване от тяхна страна на отговорности към личен състав и снабдители.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР