Центърът за градска мобилност обяви обществена поръчка за близо половин

...
Центърът за градска мобилност обяви обществена поръчка за близо половин
Коментари Харесай


Центърът за градска мобилност обяви обществена поръчка за близо половин милион лева, за

Центърът за градска подвижност разгласи социална поръчка за близо половин милион лв., с цел да наеме външна компания, която да ревизира качеството на обслужване в градския превоз. 

Поръчката е за " Осъществяване на надзор по съблюдаване на условията по сигурността на придвижването от водачите на публичния градски превоз, информация за положението на пътната конюнктура и детайлите по просвета на обслужване ", а цената й - 561 600 лева с Данък добавена стойност.

Изпълнителят ще би трябвало да обезпечи най-малко 50 души, които да наблюдават дали водачите продават билети, дали автоматите и валидаторите работят, дали има стикери и осведомителни табели, дали се съблюдават условията за прилагане на съчленен и индивидуален състав в дадени часове и дни, чисто ли е, има ли скъсани седалки, в редовност ли са дръжките, парапетите, перилата, светлините, сигнализацията, челните стъкла, гумите. Контрольорите ще следят и регистрират и държанието на водачите - дружелюбни ли са към пасажерите, съблюдават ли разписанието, носят ли униформи, нарушават ли разпоредбите на пътя, продават ли билети, спрат ли на спирките и още ред правила за возенето на пасажери в градския превоз. 

С друга социална поръчка пък ЦГМ търси компания за защита, която да построи СОТ към всички обекти на Центъра, включително и пунктовете за продажба на карти и билети. Стойността й е 200 000 лв.. 

Християн Петров, изпълнтелен шеф на ЦГМ

- Г-н Петров, какво постанова да се търси външна компания за надзор на превоза в София?

- Центърът за градска подвижност желае качество на предлаганата услуга. И я желае от транспортните оператори, на които заплаща с парите на града. Създават се редица условия за възстановяване на услугите, само че е нужен и надзор. Такъв има сега, само че той не е задоволително ефикасен. Всеки един от нас, като пасажер, го знае. Решението за външна компания, чиято контролираща активност би трябвало да увеличи качеството на обслужването, взехме с сътрудниците след деликатно изследване. Първо направихме фокус групи за общите упования, проблеми и рекомендации към активността на публичния превоз. Анализът на резултатите е доста забавен. Само ще дам образец, че хората желаеха бърза, точна и ясна информация. Така променихме нашия уебсайт, който продължаваме да обновяваме и обогатяваме. След това поръчахме социологическо изследване на изследователския център ТРЕНД и през юли м. година те попитахме кои са най-големите проблеми в публичния превоз. Няма да влизам в елементи, само че социологията сподели, че 53 % от запитаните са безапелационни, че превозът се е трансформирал позитивно, а 29% са на мнение, че няма никаква смяна. На въпрос „ Според вас персонално кои са най-големите проблеми в градския превоз? “ 13 % дават отговор, че това е трафика, 12% показват неспазването на разписанията, 10 % са безапелационни, че това е хигиената, също подобен е % на тези, които желаят климатиците да работят, а 9 % показват, че за тях най-големият проблем е натовареността на пасажерите. Между 1 и 3 на 100 са хората, които дефинират като съществени проблеми неналичието на бус ленти, не толерантните водачи и контрольори, рисковото каране, неналичието на сигурност. Един % дефинират и като проблем изнервените водачи, които не изчакват пасажерите. На въпрос „ Дали ви се е случвало да не можете да си купите билет “ 40 % дават отговор, че не им се е случвало, 36 % споделят, че не им се е налагало, само че 15 % споделят, че им се е случвало. За нас тези данни са доста значими.

Следващата ни стъпка в посока възстановяване на качеството беше да създадем тест през лятото - наехме частна компания, която в границите на един месец да управлява транспортните оператори по линиите, които обслужват. В същото време нашите чиновници също правеха инспекции. Резултатът е, че броят на констатациите на външните контрольори беше доста по-висок от този, който бе изработен от нашите чиновници. Нека да поясня, че всяка констатация за несвършена работа води до съответна глоба. Това е публичен запас и в ЦГМ носим отговорност по какъв начин той се харчи. За това дефинирахме проблемите, имаме ясна визия и работим за решаването им.

- Колко коства сега контролът, който ЦГМ реализира? 

- Към момента вътрешният надзор се реализира от 22-ма чиновници, на които се заплаща работна заплата, в това число осигуровки и храна, в размер на 24 931 лева.(месечно). Към тази сума се прибавят и разноските за униформено облекло, обувки на чиновниците и други, както и разноски по обслужването на 5 бр. линейни коли ( гориво, консумативи, застраховки и т.н.). Приблизителният общ месечен разход за осъществяване на активността е в размер на 30 000 лева, а за 12 м. е 360 000 лева, колкото е и прогнозната стойност на поръчката. В публичната поръчка са заложени най-малко 50 индивида и най-малко 50 автомобила за осъществяване на активността от страна на участника, който ще бъде определен за Изпълнител и прогнозната стойност е също 360 000 лева Вдигането на броя хора, извършващи тази активност, ще усъвършенства качеството на услугата и в това време ще се резервира същия разход. Ако ЦГМ назначи спомагателен брой хора, разходът ще бъде най-малко двоен на планувания в поръчката. В самата процедура е планувана следната бонусна система:

- от 5% до 10%, което включва покачване на наложените наказания през съответния месец от миналата година – 10% от месечната сума, препоръчана от Изпълнителя по договора; 

- от 11% до 15%, което включва покачване на наложените наказания през съответния месец от миналата година – 20% от месечната сума, препоръчана от Изпълнителя по договора;

- от 16% до 20% за нарастване на покачване на наложените наказания през съответния месец от миналата година – 30% от месечната сума, препоръчана от Изпълнителя по контракта.

Бонусната система или така наречен „ алтернатива ” по контракта за публичната поръчка, ще се заплаща единствено, в случай че изпълнителят си я създаде и тя е до 30% от прогнозната стойност на поръчката, която е 360 000 лева без Данък добавена стойност (тоест за „ бонус ” са планувани до 108 000 лева без ДДС).

Процентът –
бонус, се дефинира въз основата на предоставена от ЦГМ към датата на подписване на контракта за публичната поръчка информация от наложени наказания по месеци за предходните 12 месеца. Към документите за публичната поръчка сме дали информация за наложените наказания през 2017 година, с цел да ориентираме евентуалните участници за размера на наложените наказания по месеци (общата сума наказания за 2017 година е 407 461,72 лева, като в тази сума е включена и глобата по просвета на обслужването). Бонусът ще се заплаща на база наложени от ЦГМ наказания, които са резултат от направените констатации от Изпълнителя.

- Защо компанията би трябвало да има 50 коли, в случай че ще се возят в превоза сътрудници?

- Поръчката не е за сътрудници, не е за секрети клиенти, както ги нарекоха в медийното пространство. Контролът е очевиден. Изисква подвижност и бърза реакция. Ето за какво имаме изискване: участникът да разполага с най-малко 50 индивида (смените на работа ще бъдат както сега на 12ч. дневна промяна, нощна промяна, 2 дни почивка). С повече хора и коли разчитаме да обхванем повече линии и транспортни средства.

- Означава ли това, че би трябвало да бъдат уволнени хора от ЦГМ, откакто външна компания ще поеме работата им? 

- Тази мярка е непопулярна. Първо от една страна ще се покачат глобите към операторите. Част от хората, които правят тази активност сега, ще запазят своите позиции, а на други ще им бъдат препоръчани други отворени позиции в ЦГМ. Нашата цел обаче е качество на услугата за пасажера. Контрольорите няма да спрат сегашната ни работа да одобряваме отзиви, сигнали и тъжби на жителите посредством виртуалното ни деловодство и посредством Facebook страницата ни. Само предходната седмица от сигнали в нашата Facebook страница са наложени санкции на транспортните оператори за три нарушавания на ватмани и водач на градския превоз. Следим и останалите групи и реагираме с инспекции и наказания. Например по сигнал на възпитаник от София за неотворена врата на рейс, който той пусна в обществена група, операторът бе осъден. Винаги реагираме на известия на пасажерите, че няма билети при водачите и доста други. Но дано да не забравяме едно – водачите и ватманите имат една съществена задача да пазят живота и здравето на хората. Така че - в случай че лидерът не ви е изчакал, не постоянно това е, тъй като не е желал. И още нещо - дано всеки, който е на пътя в своя автомобил, да помни, че в рейса до него също има пасажери, които отиват на работа или се прибират вкъщи, и да бъде търпелив. Това е тематика, която е тъкмо толкоз значима, колкото и качеството на услугата.

- Обявихте социална поръчка и за защита – 200 000 лв. за СОТ. Защо, нали имате в огромните обекти?
- В момента изтича остарелият контракт и е належащо да имаме нов, с цел да се обезпечи защита в обектите ни. Обявената процедура е за период от 3 години. 
``

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР