Центърът на столицата – без климатици Столичната община не прави

...
Центърът на столицата – без климатици Столичната община не прави
Коментари Харесай

Главният архитект на София: Общината не прави акция по премахване на климатици

Центърът на столицата – без климатици

Столичната община не прави акция по унищожаване на климатици, а вкарва обединен стандарт, който ще приближи София до образа на европейска столица.

Това посочи арх. Здравков във връзка информацията, че общината се готви да забрани климатиците по фасадите на постройките по Би Ти Ви.

„ Климатиците се засягат в тази част, в която направихме един градски стандарт. Той обгръща само 4 улици в София – ул. „ Цар Шишман ”, ул. „ Граф Игнатиев ”, ул. „ 6 септември ” и ул. „ Солунска ”. В тези зони има 48 монументи на културата. За тези зони направихме тези градски стандарти ”, разяснява арх. Здравков.

По думите му сега стандартът е подложен на съвещания и може да бъде модифициран в границите на месец. Що се отнася до притежателите на постройките в тези карета, наредбата, която е пилотна за България, планува те да имат 3-годишен период, в който да изпълнят условията по стандарта. В противоположен случай се плануват наказания.

Бъдещето на Борисовата градина

Предлаганият организационен проект на централният парк в София също провокира напрежение. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев разгласи, че ще го апелира, тъй като счита, че посредством този проект се стопира строителството и обновяването на спортните уреди в парка и той не е координиран с Министерството на младежта и спорта.

Здравков обаче уточни, че на 5 юни проектът на проф. Ковачев ще бъде показан в УАСГ и от ведомството могат да внесат своите стимулирани оферти.

Също по този начин основният проектант изрази персоналното си разбиране, че мястото на Националния стадион „ Васил Левски ” би трябвало да бъде преместено, защото оборудването е от 1961 година, когато колите в София са били доста по-малко и надлежно достъпът до стадиона е бил по-удобен. Сега обаче не е по този начин – съгласно някои калкулации сега на 1000 индивида в София се падат 600 автомобила.

Главният проектант на София Здравко Здравков, съобщи, че е нямало да презавери разрешителното за градежа на небостъргача „ Златен век ”, в случай че притежателят на „ Артекс ” – арх. Пламен Мирянов, не го беше отдръпнал. 

Тъй като разрешителното за градеж е било изтекло през 2017 година, от „ Артекс ” са имали едногодишен период да го презаверят. Подали и такова искане, само че скоро то било оттеглено.

„ Бяхме подготвили подобен отвод – отводът не стигна до автограф ”, разяснява Здравков.

Той показа, че към този момент не получава есемеси от Мирянови, а преди две седмици са имали среща за други техни планове в София.

По думите му по отношение на него не е имало опит за въздействие.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР