Центърът на Будапеща на пръв поглед създава представа, че в

...
Центърът на Будапеща на пръв поглед създава представа, че в
Коментари Харесай

Идва ли началото на края на Орбан

Центърът на Будапеща на пръв взор основава визия, че в Унгария има единствено една партия - тази на премиера Виктор Орбан. Поне това демонстрират плакатите на " Фидес ". Само те се редуват с афиши за концерти и театрални представления, които обгръщат рекламните цилиндрични колони - единственият сигнал, че се задават евроизборите.

Млади либерали, социалисти и двете най-големи опозиционни партии в страната обаче настояват, че знаят по какъв начин да трансформират дружно тази налагана от ръководещите визия.

Това потвърдиха за " Дневник " и представители на обединенията, състезаващи се за европарламента. Те водят още една акция - за прелом в политиката на Унгария, започващ от най-малките ѝ кафези.

Те са разнообразни, само че схващат обществената загадка, която вълнува управници от Полша до Турция: против власт, която все по-рядко бива наричана " демократична ", най-лесно се работи " изпод нагоре ", с удари по това, което в България назовават " структурите по места ". Целта - на локалните избори наесен най-малко половината от градовете в Унгария, където съвсем цялата власт е в ръцете на " Фидес ", да ги лишават от контрола на партията, а ръководещите да изгубят най-малко част от инструментите, с които съгласно критици потъпкват върховенството на закона.

Различни (или не съвсем)

В безоблачен офис в центъра на Будапеща 30-годишната Каталин Чех няма време за добре аранжирана фотография. След изявлението бърза да отпътува за Шьофок - малко градче на брега на езерото Балатон, във вторият по беднотия район на страната. " Поне по един град дневно, " споделя Чех, запитана какъв брой постоянно обикаля региони отвън столицата преди вота на 26 май. Оглавява листата на демократичната партия " Моментум ", помещавала се в мазе единствено допрени няколко месеца.

 Каталин Чех не се тормози от обстоятелството, че опозицията има доста по-малко време от
© Фейсбук Cseh Katalin - Momentum

Каталин Чех не се тормози от обстоятелството, че опозицията има доста по-малко време от " Фидес " за лъчение на посланията си.

Тъкмо като " деятели от мазето " се прочуха членовете на гражданското придвижване " Моментум " през зимата на 2017 година Тогава акция, събрала над 260 хиляди подписа, принуди Орбан и управлението на Будапеща да отдръпват кандидатурата за летните олимпийски игри през 2024 година

Този пробив не се трансформира в гласове на гласоподаватели - при " Моментум " отидоха едвам над % от бюлетините на парламентарния избор предходната година, само че това стигна, с цел да им донесе дотации. За евроизборите някои изследвания им дават 1 евродепутат от общо 21, които ще изпрати Унгария - над 5 на 100 от вота. Партията обаче смята това за триумф. " Започнахме без огромни донори и финансиране. Но към този момент ще изпратим човек в Народното събрание. Това си е динамичност. "

Въпросът какво ще промени един евродепутат стои и пред непредвиден (за някои унгарци), само че прочут претендент, който приказва български и чиито първи стъпки могат да се проследят до София.

 През 1971 година Пирошка Апро, маджарски търговски консултант в България, и инженерът Петър Добрев стават родители. Няколко десетилетия по-късно щерка им, Клара Добрев (на снимката), работи в държавна организация за еврофондовете в Будапеща. Напуска през 2004 година, когато Унгария влиза в Европейски Съюз, само че и когато брачният партньор ѝ Ференц Дюрчан става министър председател. На парламентарните избори на 8 април предходната година - е част от акцията на Демократическата коалиция на Дюрчан (ДК се отделя от социалистите през 2011 г.).
© Фейсбук Dobrev Klara

През 1971 година Пирошка Апро, маджарски търговски консултант в България, и инженерът Петър Добрев стават родители. Няколко десетилетия по-късно щерка им, Клара Добрев (на снимката), работи в държавна организация за еврофондовете в Будапеща. Напуска през 2004 година, когато Унгария влиза в Европейски Съюз, само че и когато брачният партньор ѝ Ференц Дюрчан става министър председател. На парламентарните избори на 8 април предходната година - е част от акцията на Демократическата коалиция на Дюрчан (ДК се отделя от социалистите през 2011 г.).

На изборите през април предходната година Демократическата коалиция на някогашния министър председател Ференц Дюрчан влиза като дребна партия, въпреки съвсем да удвоява резултата си - от 4 на 9 (при общо 200) депутати. " Фидес " получава две трети. " На 9 април се разсъниха мощно заредена. Трябваше да измисля нещо, " споделя лидерът на листата на Дeмократическата коалиция и брачна половинка на Дюрчан, Клара Добрев, в диалог с " Дневник ".

" Помислих, че методът, по който Орбан води тази страна, е злополука, " изяснява тя в офиса на партията в бизнес център в столицата. Унгарските медии, мощно проправителствени, я назовават фамилна кандидатура, други я упрекват във връзки с някогашния банкер Цветан Василев (настоява, че го е срещала единствено един път, с цел да получи заем за план в България, пропаднал с банкрута на КТБ).

Позициите ѝ не са нормални за унгарското обществено пространство. Вярва в Съединените европейски щати, в общата минимална заплата и пенсия, защото визията за " Европа на нациите " на Орбан " не може да реши проблемите, които се основават ". " Да е отвън Европа, би означавало за Унгария единствено беднотия, злощастие и безпорядък. А се притесняваме, че Орбан постепенно ни изкарва оттова, " изяснява тя за " Дневник ". И тя обикаля страната в опит да разбие монопола на " Фидес " в провинцията.

На 185 км западно от Будапеща, близо до границата с Австрия, претендент за евродепутат на " Йоббик " - консервативна, към този момент не крайнодясна, само че към момента антиимигрантска партия - повтаря съвсем същите тези. Лидерът на партията (с втората по величина група в унгарския парламент), предизвести през декември, че Орбан ще " изкара Унгария от Европейски Съюз ". Някога евроскептична, " Йоббик " през днешния ден счита, че Европа би трябвало да работи за " съюз на заплатите " и да работи за решение на проблемите на стандарта и разликите в пенсиите на източно- от западноевропейските жители.
Here in #Hungary yesterday we remembered to the #Hungarian victims of #Holocaust. We have to fight for #democracy and the freedom of speech and against #AntiSemitism and #HateSpeech. #JobbikforEurope#tiborbanapic.twitter.com/OShTaMOTZC
— Tibor Bana (@tiborbana) April 17, 2019

" Трябва да дебатираме за бъдещето на Европейски Съюз. Критикуваме по някои въпроси и би трябвало да има промени, само че в случай че не сме на масата, нямаме опция за тях, " споделя по телефона Тибор Бана, който ръководи клона на " Йоббик " в относително богатата област Ваш. Преди десетилетие Бана се дипломира с теза за крайнодесните и евроскептичните партии; в този момент 33-годишният политолог е четвърти в листата на партия, която уважава паметта на жертвите на Холокоста, приканва за битка с антисемитизма и за отбрана на свободата на словото.

Попитан какво е предиздвикало " Йоббик " да поддържа Европа, той дава отговор, че водачите в съюза доста по-силно отпреди търсят решение на проблемите с миграцията - тематика, по която признава, че " позициите са съвсем същите като на Орбан ", само че прибавя, че курсът на премиера е " прекомерно конфронтационен ".

Поотделно (или не съвсем) за Европа

Те всички приказват против Орбан и " за " Европа. Отхвърлят доста позиции на " Фидес ", въпреки " Йоббик " да поддържа тези за миграцията, а " Моментум " да подлагат на критика премиера за блокиране на " всяка политика, която ще понижи имиграцията в Европа ". Посочват съпротивата против Орбан като съществена цел и считат, че в офанзивата против водещия претендент на Европейската национална партия Манфред Вебер Орбан е отишъл прекомерно надалеч, без значение че нито една от трите партии не членува в ЕНП. Всички желаят европейска прокуратура и пренасочване на еврофондове от държавни организации към цивилен организации в случаи, при които (като Унгария) има сериозен срив на демокрацията - само че не и прекъсване на средства за цели страни, това би засегнало унгарските жители.

Заедно с още две партии - Унгарската социалистическа партия (MSZP, правоприемник на комунистическата партия) и зелената " Политиката може да е друга " (LMP) - те са необикновена панорама на евроизборите. Почти не насочат нападки едни към различен, по доста въпроси изповядват сходни полезности и намерено приказват за Орбан като за общ зложелател. Заедно съставляват съвсем цялата (без трима депутати) съпротива в Народното събрание и подписаха пакт, с цел да дефинират общия си съперник, въпреки в действителност да се борят за един единствен, мощно фрагментиран електорат - този на проевропейците.

Защо, в случай че опозицията си е сложила задача, не работи за нея дружно на евроизборите? " Това е една от най-горещите тематики в Унгария, " изяснява Клара Добрев. " Мислим малко друго за европейското бъдеще, само че визията за Унгария ни сплотява. " Отчита, че позициите са се доближили - " Йоббик " към този момент не гори европейски флагове. Но " на евроизборите доста бързо всички партии споделиха, че отиват сами. Това е елементарен избор, с листи, и който и да вземе над пет %, ще вземе гласове от " Фидес ", " продължава Добрев, на която проучваният отреждат място в Европарламента.

Каталин Чех е съгласна. Първото, което ще направи след изборите обаче, е да се обади на другите евродепутати от опозицията. " Орбан е мощен, тъй като депутатите му работят в една и съща посока. А ние би трябвало да се координираме за върховенството на закона и други тематики, " продължава Чех, която e измежду седемте души в специфичен екип на АЛДЕ, определени, с цел да " обновят Европа " (заедно с еврокомисаря Маргрете Вестегер и известни фигури от Испания, Словения, Белгия, Италия и Германия).

По-голямата премия

Дали огромните партии, като " Йоббик ", ще посрещнат тази концепция с възторг? Реакцията по телефона на Тибор Бана не бе тъкмо радушна: " Мисля, че в действителност е значимо да си сътрудничим по някои въпроси в европейския и унгарския парламент, против ГМО да вземем за пример... несъмнено, не като коалиция или нещо сходно. "

Не изборите на 26 май обаче са огромната въпросителна - за опозицията залогът за идващите няколко месеца е по-голям от лозунгите " за Европа ".

Изследователи на ръководството в Унгария от години приказват за патронажни и клиентелистки мрежи, създавани по места, посредством кметове и общински препоръки, доминирани от " Фидес " (на локално равнище партията на Орбан ръководи съвсем цялата страна) и ги съпоставят с страни отвън Европейски Съюз като Русия и Турция. Въпроси на публичните поръчки, еврофондовете, заетостта, образованието и медиите се оказват мощно свързани с решенията на центъра. " Балонът на " Фидес " се е раздул до крайности в провинцията, " споделя Клара Добрев. " Там на всички се споделя: в случай че не дадете 80% за " Фидес ", няма да има държавна работа. "


© Ангел Петров

" Фидес " промени изборните закони, откакто пристигна на власт. В парламентарния избор партията вкара мажоритарен детайл, който ѝ оказа помощ с 48% от вота да завоюва две трети от местата в Народното събрание. Местните избори, по принцип мажоритарни, се оказаха единствено с един тур и с победител без безусловно болшинство. Оттогава партията на Орбан печели - и на национално, и на общинско равнище - не без помощта на опозицията, разпокъсана и неспособна да назове обща цел и да излъчи мощни претенденти.

Сега петте партии са решени да опитат да се обединят към общи, самостоятелни претенденти за всички кметски места против тези на " Фидес ". Същата формула докара на власт предходната година опозиционен претендент в едва познато отвън Унгария градче, ръководено дълги години от Янош Лазар, един от най-доверените хора на Орбан. Това зареди опозицията с еуфория преди парламентарния избор, само че на националните избори тя не се яви обединена.

Унгарската съпротива може да завоюва до 10 (почти половината) от местата в европарламента - не повече, в сравнение с има сега. Кампанията за локалния избор обаче импровизирано тече в огромни и дребни обитаеми места, редом с европейската. На кампанийни събития опозиционери към този момент нееднократно застанаха дружно, събра ги и огромен многохиляден митинг през март, на националния празник на Унгария. Някои от тях предизборно смекчават позиции, по които партиите или политическите им фамилии в миналото бяха радикални.

Сега и Чех, и Добрев и Бана, запитани за решението си за европейските избори, сами заговарят за локалните. Будапеща и всички огромни (без единствено две от общо две дузини) области са в ръцете на " Фидес ". Според Добрев от седмица " има единодушие за [общи кандидати] в Сегед, Печ, даже елементи от столицата... Грижа се за другите партии и виждам какво вършат в акция. Няма дрязги сред партиите и даже да е мъчно, тъй като се конкурираме, мисля, че сме задоволително интелигентни, с цел да успеем. "

" Няма различен метод с изключение на общите претенденти, системата го изисква, " споделя Каталин Чех. " Когато опозиционните претенденти си пречат, нищо не става. Ако моят претендент вземе 9 %, а вашият - 7, най-после " Фидес " печели всичко. Опозицията постоянно събира повече дружно, само че " Фидес " взема супермнозинство. "

Рисковете

Ще устоят ли на изкушението най-силните опозиционни партии? Според Тибор Бана - част от най-голямата от изброените партии - " може да се търси общо решение с другите опозиционни партии " в Сомбатей, основният град в неговата област Ваш, само че " в доста села и градове там " Йоббик " е мощна, а другите опозиционни партии - незадоволително. "

" Йоббик ", дружно със социалистите, има доста локални структури из страната, само че по-малките партии разчитат, че обиколките в провинцията ще усилят поддръжката им. " Моментум " непрекъснато обикаля страната и открива нови клонове. " Искаме по-европейска Унгария и можем може да нямаме парите за това, само че имаме хората. И там стартира - имаме положителни хора, с които да стартираме да чукаме на вратите и посланието ни да стига, " споделя Каталин Чех.

Според критици закъснялото единение на опозицията, чиито проблеми разрешиха на ръководещите в Унгария да я трансфорат в единствената " отчасти свободна " страна в Европейски Съюз, може да е химера. Събитията на " Фидес ", на които се приказва за потребност от отбрана на " християнска Европа " на евроизборите, са измежду първите вести в излъчванията на огромните малките екрани. Присъствието на опозиционните претенденти е едва.

Няколко дни след срещите с Добрев и Чех и диалога с Бана обаче в Будапеща има и нови плакати. Те са доста по-малки от тези на " Фидес ", не са на обозначените за това места, а залепени на стълбовете на улични лампи и са доста пъти по-малко. Плакатите на " Моментум " и ДК изпращат новото обръщение на опозицията: Унгария към този момент не е единствено Орбан и е хубаво управляващите да го знаят.

" Дневник " изиска срещи с представители на " Фидес " - партийци, членове на кабинета и претенденти за евродепутати - само че не получи отговор.

За фигурата, която работи за сливане на опозицията надалеч от светлината на изборните прожектори, четете другата седмица в " Дневник ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (347)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР