Център за върхови постижения по Информатика и информационни и комуникационни

...
Център за върхови постижения по Информатика и информационни и комуникационни
Коментари Харесай

БАН ще изгради високотехнологична лаборатория със супер компютър

Център за върхови достижения по Информатика и осведомителни и информационни технологии ще бъде построен в Българската академия на науките (БАН), в който ще бъде конфигуриран суперкомпютър с висока енергийна успеваемост и продуктивност над 1 PFOP/s.

Проектът, който е на обща стойност близо 30 млн. лева, включва изглаждането на Лаборатория за 3D цифровизация, включващ съоръжение за компютърна томография на динамични процеси със суб-микронна резолюция.

Проектът се финансира по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 29 355 861 лв., от които 24 952 482 лв. са предоставени от Европейския фонд за районно развиване и 4 403 379 лв. национално съфинансиране. Над 75% от цената на плана е за създаване на научна инфраструктура. Срокът за осъществяване на плана е: 3 август 2018 година - 31 декември 2023 година

Центърът се построява от консорциум, включващ: Институт по осведомителни и информационни технологии - Българска академия на науките (водещ партньор), Институт по математика и информатика –БАН, Институт по механика – Българска академия на науките, Национален институт по геофизика, геодезия и география – Българска академия на науките, Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “; Медицински университет – София и Университет по библиотекознание и осведомителни технологии. Асоциирани университетски сътрудници са Институтът по статистика и математически способи в стопанската система – ТУ Виена (Австрия) и Фраунхоферовият Институт по индустриална математика в Кайзерслаутерн (Германия).

Проектът ще бъде показан на 16 октомври от 9:30 ч. в зала 207 на Българска академия на науките, ул. „ 15 ноември “ №1.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР