Център за социално-икономическа интеграция на ромите бе открит в село

...
Център за социално-икономическа интеграция на ромите бе открит в село
Коментари Харесай

По европроект учат роми на хигиенни навици и образователна култура

Център за социално-икономическа интеграция на ромите бе открит в село Момино село, община Раковски. Институцията е основана по план, който включва здравни, обществени и просветителни услуги, ориентирани напълно към деца от маргинализираните общности, като ромите и техните фамилии. Изискване към потребителите е да са поданици на община Раковски.
Пакетът от новаторски здравни, обществени и просветителни услуги обгръща построяването на два центъра, наречени „ къщи “, в две от селата на територията на същата община, а точно – Болярино и Момино село. „ Къщите “ съставляват пространства от общински здания. В тях ще работят по двама социално-здравни посредници и домакини на 8-часов работен ден. Сред чиновниците ще са и двама педагози на 4-часов работен ден. За потребностите на плана ще бъдат готови и шест души, които ще работят на служба „ учебен посредник “, назначени на 8-часов работен ден. Всеки един от тях ще премине образование, проведено от колегата на община Раковски по този план - Фондация „ Национален Алианс за работа с доброволци “ /НАРД/-Пловдив.
Те ще подчертават върху ролята и връзката преподавател - родител - възпитаник в просветителната среда и отвън нея. Сред главните действия на посредниците ще бъдат придружаване на децата от предучилищна възраст и учениците от началните класове, от у дома до образователните заведения. Подрастващите ще бъдат подпомагани, както в образователния развой, по този начин и в социално-здравно направление. Дейността на тези експерти ще продължава и измежду ромските фамилии под формата на домашни визити. В рамките на плана ще се закупи профилирано обзавеждане и съоръжение, което да обезпечи на целевата група безвредна и сигурна среда за осъществяването и провеждането на предлаганите услуги. В края на плановия интервал ще бъде проведено събитие, целящо да заключи активността от изпълненото. Ще бъдат показани постигнатите резултати и ще се подчертава върху бъдещото продължение на дейностите.

Основната активност на центъра ще бъде ориентирана към хигиенични привички, здраве и обучение на ромските деца и техните фамилии. " Целта на плана е да се подобрят обществените, здравни и просветителни условия освен в селата Болярино и Момино село, само че и в цялата община. Акцентът е върху двете обитаеми места, тъй като там няма нито детски градини, нито учебни заведения ", разяснява моторът на плана - заместник-кметът на Раковски - Татяна Бакова. Кметът Павел Гуджеров увери родителите, че тези центрове ще не престават да съществуват и след приключване на плановия интервал, единствено в случай че те желаят и са удовлетворени от резултатите. На територията на община Раковски действат общо пет съществени учебни заведения, които обгръщат възпитаници от всички обитаеми места, като две от тях са средищни.
Общата стойност на плана е към 200 000 лв., а срокът за осъществяване е 14 месеца. Проектът се реализира с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " по предпочитани оси " Намаляване на бедността и поощряване на общественото включване " и е съфинасиран от Европейския обществен фонд на Европейския съюз. Наименование на процедурата е " МИГ Раковски - МПО2/ИП1 - Социално-икономическа интеграция на маргинализирани общности като ромите ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР