Център за компетентност „Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)“ стартира в Пловдив.

...
Център за компетентност „Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)“ стартира в Пловдив.
Коментари Харесай

Нов научноизследователски център в Пловдив ще разработва технологии, свързани със здравето


Център за подготвеност „ Персонализирана новаторска медицина (ПЕРИМЕД) “ започва в Пловдив. Проектът планува построяването на комплекс за медицински нововъведения, ориентиран към образуването на мощна модерна научноизследователска инфраструктура. Основната цел е по тази метод да се даде подтик на научните проучвания в региона на технологиите, свързани със здравето, оповестиха от Медицинския университет в Пловдив.

Така градът под тепетата ще стане столица на биотехнологиите и персонализираната медицина. Научните и изследователските действия ще бъдат с акцент върху онкологията, онкохематологията, интензивната медицина, новаторските лекарствени носители за прицелна терапия, биоинженерните технологии и биосензорите.

Уникалното в тази ситуация, е, че задачите на плана ще обединят експерти и откриватели от три институции - Медицинския университет в Пловдив, Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ и Института по минералогия и кристалография „ Акад. Иван Костов " към Българска академия на науките, София. Пилотните дейнисти по пректа са стартирали през март, а цялостната активност по него ще завърши на 30 ноември 2023 година

Очакваните резултати от реализирането на този план ще бъдат да се изградят осем профилирани лаборатории и актуализирани две научноизследователски системи със модерно научно съоръжение. Предвижда се реализацията на 12 огромни иновационни стратегии, в които ще се включат водещи национални и задгранични откриватели.
Свързани публикации.. Анемия – проучване единствено на желязото в организма не е задоволително 0 Над 6 000 души учат в МУ-Пловдив 0

„ Надявам се, че построяването на този център ще сътвори условия за разгръщането на потенциала на нашите институции и ще открие нови благоприятни условия за партньорства в бизнеса. Съвременната формула за бизнеса е пари, просвета и нововъведения. Надяваме се, че този план ще успее да осъществя тази формула. Разработването на нови и значими нововъведения и научни артикули и тяхното консолидиране в сходство с най-хубавите международни стандарти и процедура в региона на персонализираната новаторска медицина цели да обезпечи самостоятелна терапия на огромен брой пациенти на територията на страната. Персонализираната медицина е едно вълнуващо подмладяване на обичайна медицина. Едно направление, което най-сетне ще даде опция за всеки пациент да бъде открито точното лекарство, да бъде обещано в точния миг и да промени тази процедура, която беше до в този момент.”, съобщи при представянето на центъра ректорът на Медицински университет - Пловдив чл.-кор. проф. доктор Стефан Костянев.

Центърът за подготвеност „ Персонализирана новаторска медицина (ПЕРИМЕД) “ е финансиран от Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване. Безвъзмездната финансова помощ по Проекта е на обща стойност 23 472 018,71 лв., от които 19 951 215,91 лева европейско и 3 520 802,80 лева национално съфинансиране.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР