Център към Националния етнографски музей ще учи децата на фолклорни

...
Център към Националния етнографски музей ще учи децата на фолклорни
Коментари Харесай

Център към Националния етнографски музей ще учи децата на фолклорни традиции

Център към Националния етнографски музей ще учи децата на фолклорни обичаи
Националният етнографски музей провежда просветителни ателиета за деца, в които се вършат сурвачки, месят се обредни хлябове, тъче се на достоверни станове. Школата по достоверен фолклор от идващия месец ще се трансформира в непрекъсната процедура. Музеят ще открие съвременен учебен център. Това разкри в изявление за БГНЕС шефът на Института за етнология и фолклористика към музея доцент Петко Христов.

В три стаи ще бъдат построени маса за грънчарство, достоверен ъгъл, в който ще се описват фолклорни песни и разкази. Комплексът ще работи целогодишно.

„ Нашата концепция е децата да се допрян до майсторлъка на предците си. Те имат потребност от това. Живеем в съвременен свят, на глобализация и интернет, в който може да се види всичко. Усещането е друго, когато се направи със личните ръце “, счита шефът.

Наред с ръчно направените достоверни сувенири и храни, ателиетата на музея ще покажат и какви са били коледните песни и благословии, изричани от нашите предшественици. „ От Националния етнографски музей децата ще си тръгнат освен със сурвачката и кравайчето, които са изработили, само че и със познания “.

На въпрос дали е обезпокоен за нашата културна и фолклорна еднаквост, Христов съобщи, че не е обезпокоен, защото от двайсетина години с негови сътрудници учат ориста на културното завещание в изискванията на паневропейска подвижност.

„ Където и да са по света, българите носят парченце от родното, от културното завещание. Двамата ми синове са в чужбина и постоянно се връщат за Коледа, честваме, както е традицията “, споделя още доцент Христов.

Културното завещание, съгласно него, се възпитава и е значима роля на родителите. В навечерието на Коледните празници Христов пожелава здраве и мир за всички българи. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР