Ценовият шок от поскъпването на хляба може да бъде избегнат

...
Ценовият шок от поскъпването на хляба може да бъде избегнат
Коментари Харесай

5% ДДС върху хляба иска БСП

Ценовият потрес от повишаването на хляба може да бъде избегнат с намаляването на Данък добавена стойност върху насъщния. Това да бъде заложено в бюджета за следващата година, като Данък добавена стойност върху хляба да стане 5 %. Предложението направиха от Българска социалистическа партия след диалози с хлебопроизводители.
Ще настояваме за съществени диалози по тематиката и за диференцирано Данък добавена стойност освен върху хляба, само че и върху главните хранителни артикули, разгласи Корнелия Нинова след съвещанието на ИБ на Българска социалистическа партия. Според изчисленията на специалисти, в случай че данъчната ставка се понижи, в бюджета биха постъпвали към 45 млн. лв. по-малко. Това обаче би могло да се избегне с изсветляване на бранша, добави Нинова. По думите й доста производители биха предпочели да излязат на ярко, в случай че Данък добавена стойност се понижи от 20 на 5 %.
Социалистите обаче предизвестиха, че има риск даже и при ниска данъчна ставка, цените на хляба да остават високи. Има заплаха от далавера, изключително при огромните търговски вериги. Това, безапелационна бе Нинова, може да се избегне с надзор. В момента няма нито една работа в България, която да следи целия развой от зърнопроизводството до търговията с самун, възмутиха се социалистите. В същото време от крайната цена на хляба към 20 ст. влизат в бюджета, 35 ст. приблизително остават за производителя, а близо 45 ст. са за търговеца. От Българска социалистическа партия са подготвени на диалози и по тази тематика.
Искаме сериозен спор и по цялостното ни предложение за диференцирано Данък добавена стойност при храните от първа нужда, акцентира водачът на левицата.
Само две страни в Европейски Съюз сега нямат диференцирана данъчна ставка - България и Дания. Затова от Българска социалистическа партия ще предизвикват диспути и диалози на политическо равнище, с цел да може тези оферти да бъдат осъществени при приемането на бюджета за новата бюджетна година.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР