Ценовата стабилност на всяко национално стопанство е много важна както

...
Ценовата стабилност на всяко национално стопанство е много важна както
Коментари Харесай

Защо личната инфлация е много по-висока от официалната

Ценовата непоклатимост на всяко национално стопанство е доста значима както за поддържането на резистентен действителен стопански напредък, по този начин и за повишение на действителната покупателна дарба на популацията .

За страдание, ценовата непоклатимост у нас през последните месеци бе нарушена и бе извадена от макроикономическия подтекст, който следваше непроменяемо в продължение на близо 25 година , показват в разбор за Българска телеграфна агенция от на.

От там напомнят, че в България бе въведен "паричен съвет " през юли 1997 година, с който се фиксира националната парична единица към еврото през немската марка и се сложи възбрана на централната банка да организира напълно самостоятелна парична политика . И по този начин до през днешния ден.

Ето какво още споделят от ИССИ на КНСБ:

На следната графика може да се види какво се промени с инфлацията в България през последната 1 година месец по месец:

Инфлацията измерена посредством показателя на потребителските цени (ИПЦ) за април 2022 година, е 14,4 на 100 по отношение на същия интервал на миналата година . Месец по-рано тази инфлация е била 12,4 на 100 , а предходната година по същото време едвам 2,5 на 100. Ако се заровим по-надълбоко в динамичните редове на месечната инфлация, за които данни ни дава националната статистика, то може да стигнем до доста притеснителни заключения . Например, единствено през юли 2008 година месечната инфлация е била почти толкоз, колкото е през днешния ден - 14,5 на 100 . Трябва да се върнем обратно до май 1998 година, с цел да намерим месец, в който Идеологически подривни центрове е бил повече от тези стойности .

България е възприела метода за установяване на инфлацията посредством показателя на потребителските цени (ИПЦ). Това е и повода, заради която всички промени в ценовите нива на обособените артикули и услуги, се показват посредством този знак . Разбира се, заложената методика на пресмятане на Идеологически подривни центрове в България има своите достолепия, само че също по този начин могат да се виждат два пропуща в подтекста на обстановката .

На първо място, Идеологически подривни центрове не регистрира опциите на потребителите да заместват релативно по-скъпите артикули с релативно по-евтините . Когато става въпрос за "ефект на заменяне " в стопанската система, то той се реализира под въздействие на промени в изискванията на предлагането, което може да провокира динамичност в относителните цени и по този метод да провокира структурни промени в потребителската кошница . Но защото този показател допуска неизменими тегла, когато се прави ежемесечно, резултатът е нереално надценяване на смисъла на релативно по-скъпите артикули за сметка на нереално подценяване на ролята на по-евтините .

С две думи, действителната стойност на общия Идеологически подривни центрове евентуално е по-висока , защото в него се включват артикули и услуги със съответните тегла, които отпадат или биват заместени от други такива в процеса на действителното ползване . Това е по този начин, тъй като инфлацията на по-евтините артикули от дребната потребителска кошница сега е доста по-висока от инфлацията на така наречен "луксозни " артикули . В изискванията на възходяща инфлация хората използват по-често артикули от първа нужда и все по-рядко си купуват нов коли или тв приемник за дома , въпреки последните да са включени със съответните тегла в изчислението на този общ размер на Идеологически подривни центрове. Следователно, може да има разлика сред статистически оповестеното ниво на инфлацията и действителното такова в стопанската система, тъй като потребителската кошница в Идеологически подривни центрове рядко се подлага на актуализация .

На второ място, заради бързото развиване на пазарите, показателят може да пренебрегва появяването на нови артикули и услуги, повишението на качеството на съществуващите или възникването на стокови дефицити . Всичко това се случва в динамичност при към този момент закрепени относителни тегла. Все отново, Идеологически подривни центрове остава благонадежден измерител на сравнението на цените, както по отношение на базисна година, по този начин и във верижен показател. Но би трябвало да имаме едно на разум, че тези 14,4 на 100 може и да са малко повече като общ измерител .

Мнозинството от хората ще кажат, че тяхната персонална инфлация е доста по-висока от тези междинни 14,4 % . Ще бъдат прави, защото, както към този момент стана ясно, това е систематизиран измерител. Никой не си купува храна в магазина по нейните средногодишни цени. Хората си купуват храната съгласно нейната цена към съответния миг.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР