Ценно издание на Рибния буквар на Петър Берон получи като

...
Ценно издание на Рибния буквар на Петър Берон получи като
Коментари Харесай

Ценно издание на Рибния буквар беше дарено на читалище в Първомай

Ценно издание на Рибния буквар на Петър Берон получи като подаяние читалище в Първомай във връзка Празника на славянската книжовност и просвета. Книгата е съхранявана в продължение на 60 години като фамилна светиня в дома на детска учителка. Дареното от нея издание в този момент е най-ценният образец във фонда на читалищната библиотека.

Първомай

Невена Рупцова била към 15-годишна, когато за първи път видяла Рибния буквар. Отивайки да се запише в пловдивска гимназия, тя разкрила захвърлена книга измежду други, предопределени за заличаване.
Невена Рупцова: Още от първия миг като я видях, тя беше от горната страна върху книгите и върху другите боклуци и като я погледнах, аз единствено като видях делфина и Петър Берон, аз знам, че моята учителка беше споделила, че има риба.
Спасеният от Невена " Рибен буквар " се оказал издание от 1944 година Тя прибрала книгата в кутия и я съхранявала като най-скъпата си движимост.
Невена Рупцова: Тази книга я пазих в продължение на години и когато я погледна постоянно ми подсещаше за тези богати хора, с богата психика, възрожденците.
Възпитана от фамилията си да подарява, Невена избрала мотива - читалищното честване на 195-тата година от издаването на Рибния буквар.
Нели Атанасова- секретар на читалище " Пробуда " - Първомай: Изненадата в действителност беше доста огромна, почувствах, че в ръцете си държа една реликва, тъй като мисля, че знаем повече за създателя на Рибния буквар, в сравнение с за самия Рибен буквар.
Предстои дарената книга да бъде реставрирана и показана в учебните заведения в Първомай.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР