Ценният метал паладий поскъпна до над 1 000 долара за

...
Ценният метал паладий поскъпна до над 1 000 долара за
Коментари Харесай

Дизелгейт прати цената на този метал на рекордно от 2001 година ниво

Ценният метал паладий нарастна до над 1 000 $ за унция за първи път от 2001 година насам. През тази година растежът е 48 %, отбелязва Bloomberg. Причината за повишаването се оказва в огромна степен " Дизелгейт ".

Паладият се употребява в катализаторите (каталитически неутрализатори) в бензиновите коли, които стартират да стават все по-търсени след увреждането на имиджа на дизеловите мотори след абсурда с нездравословните излъчвания при Volkswagen и редица други марки. В понеделник цената му се усили с още 1.6% до 1 007.42 $. Ръстът от съвсем 50% е три пъти по-голям от повишаването при златото и към 10 пъти по-голям от този при платината. Последният метал се употребява в катализаторите на дизеловите коли.

" Цената на паладия продължава да се движи от упованията за недостиг при предлагането и растеж на търсенето ", счита Оле Хансен от Saxo Bank A/S. Така паладият коства повече от платината за първи път от 16 години насам.

За платината идват сложни времена. Пазарният дял на дизеловите коли в Европа може да намалее на половина до 2025 година, като с това отстрани половината търсене на платина през идващите 10 години, сочи отчет на Citigroup Inc. От друга страна, чака се паладият да остане дефицитна стока.

 Рекордно ниско търсене на дизелови коли в Европа
Рекордно ниско търсене на дизелови коли в Европа

За първи път от 2009-а са продадени повече бензинови
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР