Ценните книги на ловешката Спарки Елтос регистрираха растеж, след като

Ценните книги на ловешката Спарки Елтос регистрираха растеж, след като ...

Как един богат българин от САЩ накара акциите на Спарки Елтос да поскъпнат с 235%.


Ценните книги на ловешката "Спарки Елтос" регистрираха растеж, след като бизнесменът Фил Филипов предложи във видео в YouTube да преструктурира губещото предприятие. От девети септември, когато обръщението му е публикувано онлайн, досега акциите на компанията, занимаваща се с производство на електроинструменти, поскъпнаха от 0,0698 до 0,208 лева за акция, което е най-високата им стойност от средата на миналата година досега.

Така от началото на годината те добавят впечатляващите 235,5% към стойността си, a на годишна основа поскъпват с 5,5%, след като през предходните три години компанията загуби сериозна част от пазарната си капитализация, съответно 77% през 2018 година, 37,9% през 2017 година и 54,7% през 2016 година.

Въпреки положителната динамика на ценните си книги, дружеството трудно може да се похвали с добри финансови резултати. За първата половин година приходите на "Спарки Елтос" са се свили с повече от една трета на годишна основа, до 6,39 млн. лв. "От десетина година предприятието губи много пари.

То е задлъжняло с над 50 млн. лв." (всъщност над 70 млн. лв., две трети от които трябва да бъдат изплатени до края на годината), коментира Фил Филипов във видеото си, а за същото говорят и счетоводните отчети на дружеството - за първото полугодие загубата е в размер на 5,29 млн. лв. спрямо 5,75 млн. лв. за същия период на 2018 г.

Фил Филипов е наричан "най-богатият българин в САЩ", където според собствения си сайт емигрира през 1964 г. Биографията му е забележителна - той започва като чистач и достига до длъжността президент и изпълнителен директор на Tarex Cranes. На нея участва в придобиванията на повече от десет компании, а след като се пенсионира придобива и оздравява повече от 50 дружества в 15 държави. Само цената на изброените на сайта му компании, в чието придобиване и/или оздравяване е участвал, надхвърля 2,6 млрд. долара.
Рекорден брой фалити на Острова
Рекорден брой фалити на Острова

Личните фалити обаче намаляват

"Обещавам ви само, че няма да играем политика - аз никой не познавам в тази фирма, така че ще бъде много по-лесно за мен. Французите казват, че не може да се направи омлет, без да се счупят яйца, и аз ви обещавам, че с много бързи, светкавични решения ще направим всичко възможно, за да можем да премахнем загубите и да тръгнем по пътя на просперитета", казва Филипов във видеото си. "Няма да може да се направи това, без да намалим режийните и да увеличим ефективността. Качеството, дисциплината и честността трябва да бъдат това, с което от утре трябва да започнем със "Спарки Елтос".

Източник: money.bg