Цените за роуминг услуги между Северна Македония, Сърбия, Черна гора,

...
Цените за роуминг услуги между Северна Македония, Сърбия, Черна гора,
Коментари Харесай

По-евтин роуминг от днес между страните от Западните Балкани

Цените за роуминг услуги сред Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Албания, Косово и БиХ ще понижат с 27% от през днешния ден, а от юли 2021 година те ще бъдат изцяло отстранени.
Динамиката на понижението на цените подхожда на съглашението, подписано на Втората цифрова среща на високо ниво за Западните Балкани, като причина за започване на процедурата за унищожаване на роуминга в Европейския съюз.
Проучването на Агенцията за електронни връзки (АЕК), извършено от 24 до 31 предишния месец, демонстрира, че съвсем една пета от интервюираните, които знаят какво е роуминг, са чули за контракта за районен роуминг, с който от 2014 година бяха понижени цените сред Македония, Черна гора, Сърбия и Босна и Херцеговина. Миналата година Албания и Косово се причислиха към районната самодейност. От интервюираните, които са чували за контракта, 16% са употребявали тази услуга. От друга страна, половината от потребителите на районния роуминг считат, че тя е нищожно по-евтина, съобщи БГНЕС.
Най-често роумингът се употребява за изпращане на SMS известия -78%, а за позвънявания – 54,8%, до момента в който интернет в роуминг употребяват единствено 18% от потребителите.
Изследванията на СРС, оперативния орган на страните от Процеса на съдействие в Югоизточна Европа, демонстрират, че 70% от икономистите в Югоизточна Европа считат, че премахването на цените на роуминга ще спомогне за усилване на търговията.
С Гърция също се чака по-евтин роуминг, който ще се осъществя след нужните условия за влизане в действие на Меморандума за съдействие сред двете страни, за който македонската страна към този момент е внесла предложение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР