Цените за пренос на суровина по бъдещия газопровод между България

...
Цените за пренос на суровина по бъдещия газопровод между България
Коментари Харесай

В КЕВР обсъдиха цените за пренос по газопровода между България и Гърция

Цените за транспорт на суровина по бъдещия газопровод сред България и Гърция бяха разисквани през днешния ден навън съвещание в Комисията по енергийно и водно контролиране. Първата копка ще бъде направена този месец, а първите количества газ по тръбата би трябвало да потекат през 2020 година Междусистемната връзка ще даде опция на страната ни да получаваме непосредствено газ от азербайджанското находище Шах-дениз 2.


240 млн. евро ще коства построяването на газовата връзка, от които 33 млн. отпусна Европейската комисия, 46 млн. от акционерите и 45 от европейската енергийна стратегия за възобновяване и развиване.

Общо 180 км. е дълъг тръбопровода, като 30 километра са от Комотини до българската граница, а останалите 150 са до Стара Загора.

От смесената българо-гръцко-италианска планова компания отхвърлиха да оповестят цените за пренос по тръбата, защото към момента били комерсиална загадка.
Фабио Сант Абраджо, търговски шеф на „ Ай Си Би Джи “: Общо пет компании са резервирали размери от тръбопровода с цел да транзитират газ. Неговият общ потенциал е 3 милиарда кубика годишно с алтернатива да се усили до пет при пазарен интерес.  Какво се промени след визитата на Медведев - коментар на енергийни специалисти Какво се промени след визитата на Медведев - коментар на енергийни специалисти
България ще строи българската част на "Турски поток " и АЕЦ "Белене ". Такива поръчки даде държавното управление ни след завършилата при започване на седмицата ви...

От КЕВР обясниха, че цените по новия газопровод би трябвало да получат утвърждение и от гръцкия регулатор.
Иван Иванов, ръководител на КЕВР: Това е един значим стадий, който ще разреши безусловно в границите на настоящия месец да се постави и първата копка на интерконектора България-Гърция.
Една от фирмите, която към този момент резервира 1 милиарда куб. метра газа годишно е азерското държавно сдружение. Техни представители са в България особено за днешното съвещание на КЕВР.

Анар Хаджиев, „ Азербайджан газ интернешънъл “: Газовата връзка е доста значима за Азербайджан, защото ни дава опция да транспортираме газ освен за България, само че и за страните от Европа. Надяваме се строителството да приключи в период и първите количества да стартираме да подаваме през 2020 година
Азерският газ ще бъде превозен до входа на интерконектора при Комотини посредством Трансанадолски водопровод.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР