Цените в хотелите се вдигат с 11.1% на годишна база

...
Цените в хотелите се вдигат с 11.1% на годишна база
Коментари Харесай

Инфлацията се повишава до 2.6% през май

Цените в хотелите се подвигат с 11.1% на годишна база през май

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Фед ще продължи с нарастването на лихвата

Икономическите индикатори на Съединени американски щати поддържат политиката на американската централната банка
13 юни 2018
Европейска комисия предлага с до 8% повече пари за България за интервала 2021-2027 година (допълнение)

Въпреки цялостното стесняване на средствата зa кохезия с изключение на за София нарастване има и за Букурещ, Рим, Атина и Мадрид
29 май 2018
Петролът задълбочи спада си

Цената на брента падна под 75 $, откакто Русия и Саудитска Арабия оповестиха, че ще усилят доставките
28 май 2018
Българската стопанска система резервира темпа си на напредък от 3.5%

Потреблението се забавя, до момента в който вложенията се форсират поради строителство и еврофондове
15 май 2018 Годишната инфлацията в страната се задържа над 2% за четвърти следващ месец, като през май доближава 2.6%. Поскъпването идва най-вече от цените на горивата и услугите. От друга страна, резултатът на фактора, който до неотдавна беше определящ за ценовото ниво в страната - природният газ и надлежно топлоенергията, към този момент отслабва доста и не способства към общото нарастване. На месечна база инфлацията доближава 0.3%, като и тук мотор са горивата. Това демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ).

Европейският съгласуван показател на потребителските цени също демонстрира повишаване - от 2.3% на годишна база. Според пролетната прогноза на Европейската комисия инфлацията в България ще бъде покрай " здравословното " равнище от 2%, а покачването ще пристигна от нарасналата покупателна дарба на семействата, повишението на цените на енергийните източници и по-големите административни разноски.

Услуги и още веднъж горива

Според данните на Национален статистически институт нарастването на цените в страната през май идва от два източника. От една страна, цените на услугите се покачват с 3.4% на годишна база, а групата е с тежест от над 28% в потребителската кошница и оказва доста въздействие върху общата инфлация. Поскъпването е в някои избрани типове услуги, като да вземем за пример ВиК бранша - събиране и отнасяне на отпадъчни води нараства с 13.6%, а цените на други некласифицирани жилищни услуги се подвигат с 10.1%. Друг фактор са пощенските услуги, където нарастването е 7.8% по отношение на май 2017 година, като тук влизат и куриерските компании. Туристическият отрасъл също се засилва - хотелските услуги нарастват с 11.1% на годишна база.

Вторият огромен мотор на инфлацията в страната през май са горивата. Течните горива нарастват с 9.4%, а твърдите - със 7.7%. Горивата и смазочните материали за персонални транспортни средства пък подвигат цените в превоза с 4.2% по отношение на май предходната година. Причината за растящите цени са по-високите котировки на петрола на интернационалните пазари през последните месеци.

Природният газ и зависещата от него топлоенергия не оказват доста въздействие на инфлацията през май. През идните месеци обаче това може да се промени. Държавната компания " Булгаргаз " изиска цената на природния газ да се усили с 15% от 1 юли, а КЕВР би трябвало да се произнесе с решението си до края на юни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР