Цените, по които Булгаргаз продава газ на крайните снабдители и

...
Цените, по които Булгаргаз продава газ на крайните снабдители и
Коментари Харесай

На комисия: Опасения, че ще има дела заради промените за цената на газа и връщането на пари на клиенти

Цените, по които " Булгаргаз " продава газ на крайните доставчици и на клиентите, присъединени към газопреносната мрежа, ще се утвърждават на първо число на съответния месец. Това е главната смяна в Закона за енергетика, която енергийната комисия на Народното събрание утвърди на първо четене – с 12 гласа " за " и 6 " срещу ".
С промените би трябвало да бъде регламентиран механизъм за възобновяване на суми по контракти, подписани сред " Булгаргаз " ЕАД като публичен снабдител на природен газ и неговите клиенти. Този механизъм се основава поради смяната в цената на доставяния от " Газпром " за България газ – със задна дата, до август 2019 година, ще има понижения в цената, които се пресмятат за всеки към този момент минал месец, а от 1 април цената на природния газ е към този момент 25 лв. и 20 ст. за MWh, което е с 18 лв. и 84 ст. по-малко, в сравнение с за първото тримесечие на 2020 година. В процентно изражение това са с 42,78 % по-малко.
Реално разногласието е поради това, че КЕВР не може да постановява ценови решения със задна дата. Затова и тезата на ръководителя на КЕВР Иван Иванов е следната: " Тази цена по съглашението с " Газпром " беше по-висока от пазарната. Не сме страна когато " Булгаргаз " е сключвал контракт с предприятия. " Булгаргаз " може да им възвърне всички надплатени суми като си ги изчислят между тях и стигнат до решение. Никой не пречи на “Булгаргаз “ да го направи, никой “.
За да се откри излаз, в хода на полемиката беше препоръчано " Булгаргаз " да съобщи комерсиална политика към клиентите за идващия интервал като от бъдещите вземания се приспада надвзетото и вместо да се трансформира закона, това да е комерсиална политика, която КЕВР да им разреши да приложат за бъдещите вземания. Последва имитация, че това би нарушило конкурентната среда, че цената би пристигнала по-ниска и ще се стига до ударите на Закона за защита на конкуренцията.
В последна сметка обаче, с преходни и заключителни разпореждания на закона се дава опция на КЕВР да одобри цени със задна дата, а откакто законовите промени влязат в действие, " Булгаргаз " пресмята в период от 20 дни какво би трябвало да върне на всеки клиент за всеки месец (август, 2019 – март, 2020). Но бяха изразени опасения, че текстовете не са добре написани - тъй като " Булгаргаз " ще връща на всички, а освен по публични доставки и може да има правосъдни каузи, защото купили от други снабдители може да кажат, че цената за тях е съобразена с тогавашната цена на " Булгаргаз ".
Още: " Обещание от ГЕРБ: Ще предложим заледяване на дотациите на партиите "
Още: " На равнище комисия: Одобрена е актуализацията на бюджета за 2020 година "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР