Цените нарастват по-бързо от заплатите, в резултат на което две

...
Цените нарастват по-бързо от заплатите, в резултат на което две
Коментари Харесай

Заплатите в София губят войната с цените

Цените нарастват по-бързо от заплатите, вследствие на което две междинни заплати в София към този момент не стигат за издръжката на 4-членно семейство. Средната заплата в София след заплащане на налози е 968 евро, а нужните разноски за прехрана на 4-членно семейство са 2041 евро на месец, или 4000 лева, и то без да се заплаща наем. Това демонстрират данни на уеб страницата numbeo.com.

Той съставлява най-голямата в света база данни за цени и нужни разноски за живот. Данните се събират от хора по целия свят, които дават информация за цените на съществени артикули и услуги в града, в който живеят.

Оказва се, че за семейство с две деца в София са нужни 2,1 междинни заплати, с цел да покрият главните си разноски. И двамата родители би трябвало да получават по 2000 лева след налози, с цел да отглеждат децата си, само че действителността е, че две междинни заплати не са задоволителни за естествен живот.

Цените на огромна част от стоките и услуги у нас към момента са по-ниски по отношение на множеството страни от Европейски Съюз. Но има и цени, по които сме измежду първите места в Европейски Съюз. Например литър мляко в София коства 1,43 евро, което е повече в сравнение с в Букурещ (1,28 евро), Виена (1,25 евро), Берлин (1,06 евро), Париж (1,17 евро), Лондон (1,26 евро) и Мадрид (0,85 евро). От градовете в Европа, за които " Труд news ” потърси информация, единствено в Рим млякото е по-скъпо в сравнение с у нас, като разликата е минимална - жителите на Рим заплащат 1,46 евро. Цената на прясното мляко в София е доста висока по отношение на останалите градове в Европа, демонстрират данните на numbeo.com. От общо 50 следени града в Източна Европа, единствено в един млякото е по-скъпо в сравнение с в София.

За всяка обособена храна има огромни европейска градове, където цените са по-ниски в сравнение с в София. Например кг ориз в София коства 1,75 евро. В Париж и Берлин оризът е по-скъп. Но е по-евтин в Букурещ (1,49 евро) и Мадрид (1,15 евро). Българското сирене в София коства 8,71 евро за кг, демонстрират данните на уеб страницата. Във Виена, Рим, Берлин и Париж локалното сирене коства повече. Но локалното сирене е по-евтино в Букурещ (6,65 евро) и Лондон (7,61 евро).

Българската бира е относително евтина по отношение на цените на локалните бири в другите страни от Европейски Съюз. В София бутилка от 0,5 литра локална бира коства 0,85 евро, при 2,27 евро в Лондон. В градовете, с които " Труд news ” направи съпоставяне, единствено в Букурещ локалната бира е по-евтина - 0,83 евро.

В София относително високи са и цените на частните детски градини (814,64 лева на месец), като по този индикатор столицата ни е на седмо място измежду 43 града в Източна Европа. Доста високи по отношение на другите градове са и цените на дънките от влиятелни марки.

По отношение на нужните заплати за прехрана на 4-членно семейство сме доста покрай Румъния. Но в Берлин единствено една междинна заплата е изцяло задоволителна за прехрана на цялото семейство. В Париж и Мадрид са нужни по 1,3 заплати за естествен живот на 4-членно семейство. Това значи, че в случай че един от родителите взима междинна заплата, вторият родител може умерено да работи на половин ден, без да се тормозят за фамилния бюджет.

Изчисления на КНСБ

2282 лева са нужни за тричленно семействоРазходите за прехрана на човек, който живее самичък, са нарастнали с близо 200 лева за година.

В България нужните разноски за прехрана пресмятат от КНСБ. Данните обаче са за цялата страна, а не за София.

Необходимият чист месечен приход за прехрана на един работещ човек, който живее самичък, е 1268 лева, демонстрират последните данни на КНСБ. Тази сума е основана на нужните разноски за храна, жилище, обучение, опазване на здравето, облекло, превоз, известия, развлечения и отмора. Необходимият чист месечен приход за прехрана на тричленно домакинство (т. е. двама работещи с едно дете до 14 г.) е 2282 лева

Според данните на КНСБ за интервал от една година разноските за прехрана на живота за 3-членно семейство са нарастнали с 358 лева, а за един работещ, който живее самичък, са нарастнали със 199 лева За година разноските за прехрана на тричленно семейство са нарастнали с 18,6%.

Данъците в Румъния са по-високи

Цените като в Мадрид

В Париж храната е доста по-достъпнаКошница от съществени храни в София коства 43 евро, каквато е цената и в Мадрид Кошница от съществени храни е доста по-достъпна за жителите на Париж, в сравнение с за софиянци. За кошница от литър мляко, 12 яйца, бутилка вино, половин кг самун и по един кг ориз, сирене, пилешки филенца, телешко, ябълки, домати и картофи, в София би трябвало да дадем 43,84 евро, демонстрират данните на уеб страницата numbeo.com. За същата кошница с храни в Париж би трябвало да дадем 74,43 евро. Но с месечната си заплата след налози софиянци могат да купят единствено 22 кошници с храна, до момента в който парижани могат да купят 34 кошници. От осемте града, за които " Труд ” потърси информация, най-вече храна с месечната си заплата могат да купят жителите на Лондон - 63 кошници с съществени храни.

В Букурещ също могат да купят повече храна с месечната си заплата, в сравнение с софиянци - 24 кошници. Въпреки че кошницата с съществени храни в Букурещ е по-евтина в сравнение с в София - единствено 36,47 евро. Причината за това е, че в Букурещ заплатите са по-високи, само че хората заплащат и по-високи налози. Затова чистата заплата в Букурещ, след всички налози и осигуровки, е по-ниска - приблизително 888 евро.

Кошницата с съществени храни в София коства колкото в Мадрид. Но в Мадрид заплатите след налози са двойно по-високи и по тази причина хората могат са купят двойно повече кошници с храна.

Фитнесът колкото във Виена

Наемите са ниски по отношение на другите страни

Купуваме евтини обувки и роклиНаемите в София са по-ниски по отношение на останалите столици на страните от Европейски Съюз.

Наемите на жилища в София са ниски в съпоставяне със столиците на останалите страни от Европейски Съюз. В центъра на София наемът на едностаен апартамент е приблизително 415 евро, а на тристаен е 815 евро. Извън центъра наемът на едностаен апартамент е 312 лева, а на тристаен 543 евро, демонстрират данни на уеб страницата, който пресмята нужните разноски за живот.

В Букурещ наемите са напълно малко по-високи - 440 евро за едностаен в центъра на града и 315 евро отвън града. Но в Берлин, Париж и Лондон наемите за доста по-високи.

В София летните рокли и мъжките кожени публични обувки са по-евтини, в сравнение с в градовете, за които потърси информация. Но в Букурещ маратонките са по-евтини, а в Мадрид цените са като в София. Месечната карта за фитнес в София обаче е по-скъпа, в сравнение с във Виена. А наемът за един час на тенис корт в София през уикенда е по-висок в сравнение с в Париж, Лондон и Мадрид.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР