Цените нагоре, сделките надолу. Така накратко могат да бъдат описани

...
Цените нагоре, сделките надолу. Така накратко могат да бъдат описани
Коментари Харесай

Имотите в България сред най-бързо поскъпващите в ЕС, но сделките вървят надолу

Цените нагоре, покупко-продажбите надолу. Така в резюме могат да бъдат разказани данните за пазара на недвижими парцели в България през първото тримесечие на 2017-а година.

В оповестен тази седмица отчет се твърди, че една от най-горещите точки, що се отнася до цената на жилищата на Стария континент, е Ирландия. Изненадващо или не, нашата страна се подрежда тъкмо след нея по този индикатор през първото тримесечие на годината.

Според последните данни на " Евростат ", оповестени през днешния ден, най-голямо повишаване на парцелите е имало в Чехия, Литва и Латвия - над 10 на 100 за месеците сред януари и март 2017 година в съпоставяне със същия интервал на предходната.

Веднага след тях обаче е Ирландия с нарастване от 8,9%, а след нея - България със скок в цените от 8,8% за година. Това значи, че страната ни е пета в Европейски Съюз по растеж на цената на жилищата. От друга страна поевтиняване записват Хърватия и Италия, сочат още данните на " Евростат ".

Цените нагоре, броят на покупко-продажбите надолу

Обратно на забележителния напредък при цените на жилищата, броят на покупко-продажбите през първото тримесечие на 2017 година понижава, както за цялата страна, по този начин и за седемте най-големи града.

Проверка на Money.bg в статистиката на Агенцията по вписвания демонстрира, че сред януари и март тази година покупките на жилища на национално равнище са спаднали с 5915 броя в съпоставяне със същия интервал на 2016 година.

Иначе казано към края на март покупко-продажбите са били малко над 37 хиляди броя при близо 43 хиляди година по-рано.

Намалението е налице и за най-активните пазари в страната. Най-значително е то в Русе и в Бургас. Покупките на недвижими парцели в дунавския град са с 24,39% надолу или от 1181 до 893 броя, сочи статистиката. Тези в Бургас пък са се свили с 22,40% до 1091 броя.

Над 10 на 100 спад има и на покупко-продажбите в Стара Загора и Плевен. По-ограничен е той в столицата и в Пловдив. Покупките в София са намалели от 5149 през първите три месеца на 2016 година до 5023 за същите месеци на актуалната година или в процентно изражение понижението е в границите на 2,45 на 100. В Пловдив то е по-голямо - с 2,78 на 100 надолу до 2976 броя.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР