Цените на зехтина достигнаха рекордни нива вследствие на продължителната суша

...
Цените на зехтина достигнаха рекордни нива вследствие на продължителната суша
Коментари Харесай

Сушата в Испания доведе до рекордно високи цени на зехтина

Цените на зехтина доближиха рекордни равнища в резултат на продължителната суша в най-големия производител - Испания. Очакванията са нарасналите цени да се задържат известно време.

Според данни на Международния валутен фонд международните цени на зехтина са достигнали 5989,8 $ за метричен звук, отбелязвайки 26-годишен най-много.



Неблагоприятното време в Испания, по-специално продължителното изсъхнало време, е главната причина за скока на цените.

Проблемите, които способстват цените да доближат съвсем исторически върхове, са значително неприятното време и сушата в огромна част от Средиземноморието, само че най-важното е протичащото се в Испания, която е главен производител и експортьор на зехтин, разясняват анализатори.



Последната годишна продукция от маслини, събрана сред октомври и февруари, е дала с 50 на 100 по-малък рандеман от нормалния, затягайки международното предложение и тласкайки цените нагоре. Маслиновите дървета порастват в топъл и изсъхнал климат, а оптималната за тях температура варира от 15-16 до 26-27 градуса.

Испания претърпя интервал на " доста изсъхнало " време през март, с едвам 36 на 100 от междинните месечни превалявания, съгласно Министерството на екологичния преход на страната. В страната имаше 36 следващи месеца с превалявания под междинното равнище. Ако времето не се усъвършенства, идната годишна продукция може да даде още по-лош рандеман.



Търсенето на зехтин е мощно през последните години - цените се повишават от 2020 година, тъй като потребителите ядат и готвят вкъщи по-често по време на и след пандемията от коронавирус. Освен това, дефицитът на слънчогледово олио след нахлуването на Русия в Украйна също тласна цените нагоре.

Оказва се, че потребителите към този момент са почнали доста да понижават потреблението на зехтин. Първо, като са по-пестеливи в използването му и второ, като минават към растителни масла или масла от семена или разнообразни смеси от масла. Въпреки това наклонността е, че главното търсене на зехтин като здравословен и натурален артикул съвсем сигурно ще се резервира.



фотоси: БГНЕС/Архив
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР