Цените на втечнения природен газ ще достигнат поредно дъно тази

...
Цените на втечнения природен газ ще достигнат поредно дъно тази
Коментари Харесай

От Тексас до Токио, втечненият природен газ се готви за лоша година

Цените на втечнения природен газ ще доближат следващо дъно тази година, с помощта на свръхпредлагането и по-високите температури, като ще основат опасности, само че и благоприятни условия за производители, купувачи и трейдъри зад най-бързо растящото изкопаемо гориво в света, написа Bloomberg.

Започването на нови експортни планове от Австралия до Съединени американски щати наводни пазара в миг, в който запасите в Европа преливат, а предстоящото закъснение в търсенето в Китай изсипа студена вода върху прогнозите за ползване. Цените на LNG за северна Азия ще доближат най-ниската си точка това лято, до момента в който цените на газа в Европа и Съединени американски щати се търгуват на най-слабите си сезонни равнища от 1999 година насам.

Какво значат ниските цени за промишлеността?

Спиране в Америка

Износът на газ от Съединените американски щати се повиши, с помощта на шистовата гражданска война. Сриващите се цени обаче ще забавят темпа на доставките, в случай че фирмите не могат да изкарат облага след изчисление и на разноските за превоз.

Транспортът от Мексиканския залив сега коства $2,65 за милион BTU (British thermal unit). Засега фирмите все записват позитивен марж поради ниските бенчмаркови цени в Съединени американски щати. Но в случай че спредът сред бенчмарковия Henry Hub и US Gulf LNG падне до 25%, производството може да бъде понижено, съгласно Робърт Симс, анализатор в Wood Mackenzie.

Промени в договорите

Купувачите може да изискат смяна на дълготрайните контракти за доставка, в които да бъдат отразени по-ниските цени.

Катар, един от най-големите и прецизни в цените снабдители в света, най-сетне демонстрира еластичност.

Забавяне на вложенията

След четири години на стягане на коланите, вложенията в нов индустриален потенциал предходната година доближи връх. Редица компании, в това число Qatar Petroleum, Novatek и Venture Global дадоха старт на нови фабрики от Съединени американски щати до Русия.

Но актуалната вълна от спомагателни доставки и непрекъснато ниски цени основава провокации пред новите планове, за които крайното решение към момента не е взето, съгласно Morgan Stanley. Банката понижи прогнозата си за броя планове, които ще бъдат стартирани.

По-ниска облага

Ниските цени значат и по-ниска облага за колоси в региона, в това число Total и Eni. Някои европейски ютилити компании, които посрещат рецензия за потреблението на изкопаеми горива, може да изоставят LNG изцяло. Наскоро датската Orsted цитира загубите от бизнеса с полутечен природен газ като причина да го продаде на Glencore. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР