Цените на въглищата и дървата скочиха от септември до момента,

...
Цените на въглищата и дървата скочиха от септември до момента,
Коментари Харесай

Дървата и въглищата остават предпочитани начини за отопление за много българи

Цените на въглищата и дървата скочиха от септември досега, само че все пак отоплението с тях излиза най-евтино и хората не престават да ги избират пред тока или парното.

Тон въглища към този момент се продава по 350-360 лв. според дали кюмюрът е подбран или не.

„ Ако зимата не е доста студена, ми стига и един звук въглища. Обикновено се запасявам с звук и половина, за всеки случай. Като цените бяха по-ниски, съм купувала и по 2 тона, като въобще не сме се лишавали от топло през зимата”, споделя пред " Монитор " 68-годишната Митка Ангелова от село покрай Пловдив. Тя отоплява един етаж от къщата си или три стаи с огромен кулоар. Казва, че като възпламени печката вид „ чудо”, й е топло безусловно 24 часа. „ Чак на сутринта я зареждам отново, с цел да ни е топло. Ако са почивни дни и децата са си на село, може да я заредя още веднъж вечерта, само че това се случва рядко. Обикновено с едно зареждане, тя си гори часове наред”, се хвали Митка. И пресмята, че в случай че би трябвало да заплати ток или парно за това непрекъснато отопление, то сумата за една зима няма да ѝ излезе 360 лв., а най-малко четири - пет пъти повече.

Отоплението единствено на дърва излиза по-скъпо от това на въглища. Кубик дърва коства към 100-ина лв. според от типа дървесина. Това също е повишаване с към 10 лв. спрямо октомври, споделят търговците. Те изясняват повишаването с обстоятелството, че всички артикули вървели нагоре.

Общо 4588 пловдивчани ще получат помощи за отопление през тази зима от „ Социално подпомагане”. 993-ма са получили отводи от обществените заради това, че през последните 5 година са продали парцел или примерно в случай че приходите им надвишават изискуемия за приемане на помощи за отопление.

След 15 дни обществените потеглят на инспекции, с цел да открият дали всички консуматори, на които са били дадени помощи за отопление, са си закупили дърва и въглища.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР