Цените на в София продължават да нарастват въпреки Covid-19. Жилищата

...
Цените на в София продължават да нарастват въпреки Covid-19. Жилищата
Коментари Харесай

Въпреки пандемията: Цените на имотите в София вървят нагоре

Цените на в София не престават да нарастват макар Covid-19. Жилищата в обособените квартали са поскъпнали с сред 2,3% и 7,2% за година, демонстрират данни на една от огромните компании на пазара на парцели, оповестява.
Цените на двустайните жилища са се повишили с към 4% за дванадесетте месеца към края на септември. При тристайните жилища покачването на цената им е с към 7%. Броят на покупко-продажбите в по-високия ценови сегмент - над 100 хиляди евро, продължава да пораства и през 2020 година те още по-уверено преобладават пазара. Делът им е 38% от всички, следвани от покупките сред 70 хиляди и 100 хиляди евро, които през 2018 година представляваха най-същественият %. Устойчив остава делът на покупките под 50 хиляди евро - 15%. “Стойността на покупко-продажбите пораства не толкоз заради повишаване на цената на квадратен метър, а заради смяна в профила на стремежи парцел ”, споделя брокерът Юлияна Шехерова-Димитрова.
 Заради пандемията: Сериозен спад на новото строителство в страната Заради пандемията: Сериозен спад на новото строителство в страната
Почти 4,727 млн. кв.м е започнатото ново строителство в страната за десетмесечието. Това означа спад с 18,92% на годишна база, сочи ста...
“При нас купувачите се интересуват най-вече от тристайни и многостайни жилища за лично прилагане. Двустайните парцели се купуват с капиталова цел, заради което търсенето при тях е съсредоточено в централната градска част. Когато купуват за живеене обаче, клиентите стават по-взискателни във връзка с разпределението и пространството ”, разяснява Шехерова.
“Цените на парцелите няма да спадат, а ще продължат да нарастват ”, разясняват брокери. “Епицентърът на днешната рецесия не е покрай парцелите, както беше през 2008 година Измененията в следствие от събитията в този момент са по-скоро в профила на клиентите, техните претекстове и методите, по които подписват покупко-продажби ”, показват специалистите. Вече има покупко-продажби, при които страните се срещат физически едвам на стадий “стискане на ръце ”. “Виртуални разходки, онлайн огледи и депозити, предварителни контракти с електронен автограф – тази картина към този момент е реалност при нас. Стремим се да предложим цифрова услуга на този другояче закостенял пазар ”, споделя Люба Атанасова, изпълнителен шеф на компания за недвижими парцели.
Покупките на парцели благодарение на нарастват с 16% през третото тримесечие на предходната година по отношение на същия интервал на миналата, регистрират от компания за недвижими парцели. Стабилни остават и подписаните ипотеки и за цялото деветмесечие на 2020 година Расте, въпреки и с малко, делът на заемите, които покриват над половината от цената на парцела.
В брой са закупени 47% от жилищата, а година по-рано делът им е бил 41%. Делът на ипотеките, които обезпечават сред 31 и 50 на 100 от нужните средства за договорката, е повишен до 10%. А делът на тези, които обезпечават от 51% до 80% се е нараснал с 2% и те към този момент са една пета от всички покупко-продажби. Ипотечните заеми, посредством които се финансират 100% от цената на парцела, още веднъж са една пета. Потребителският заем е не толкоз известен способ за финансиране при покупка на жилище, само че делът му нараства от 3% на 6%, демонстрират още данните.
 Предложение: Ателиетата да са със статут на жилища Предложение: Ателиетата да са със статут на жилища
Слагат завършек на схемите с продажби на парцели, които имат статут на ателие по документи, само че в тях се живее. Това ще стане с промени в Зако...
Сигурно влагане на парите в нестабилни времена остава основен претекст да се снабдят с парцел купувачите, които към този момент имат личен дом за живеене. Дори тези от тях, които нямат упоритостта да го отдават чартърен, смятат, че в дълготраен проект това е позната и сигурна инвестиция. По-разнообразни са претекстовете на продавачите. Част от тях желаят да се освободят от парцел, който не съответствува с персоналните им потребности и да вложат парите в нещо друго. Расте и броят на хората, които през последните месеци продават апартамент, получил неотдавна позволение за прилагане. Тъй като те са го купили “на зелено ”, с продажбата му при завършване на постройката получават добра рентабилност. Има и продавачи, които досега са отдавали парцела си чартърен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР