Цените на тока са в Космоса, инфлацията набира скорост и

...
Цените на тока са в Космоса, инфлацията набира скорост и
Коментари Харесай

Владислав Панев: Цените на тока са в Космоса, инфлацията набира скорост

Цените на тока са в Космоса, инфлацията набира скорост и това ще продължи дълго. Такава позиция изрази пред Bulgaria On Air икономистът Владислав Панев, съпредседател на " Зелено придвижване " и до неотдавна народен представител от Демократична България.

" Цените на тока са в Космоса и не е ясно за какъв интервал. Инфлацията набира скорост, всички цени на артикули и първични материали летят нагоре и това няма да е единствено краткотрайно. За страдание, това ще е за дълъг интервал от време. " предвижда икономистът в предаването " Денят ON AIR ".
 Реалната инфлация - двойна на измерената от Национален статистически институт?
Реалната инфлация - двойна на измерената от Национален статистически институт?

При таван на цените някои артикули ще изчезнат от рафтовете

Според него най-рано на 1 декември бизнесът ще може да се възползва от спешните ограничения, в това число помощта от 50 лева за MWh електричество, тъй като сега няма работещ парламент.

" Високите цени на електрическата енергия ще се преодолеят до няколко месеца по чисто пазарни механизми. По-интересното обаче е какво ще вършим в дълготраен проект, тъй като сме доста енергийно подвластна стопанска система. " - посочи съпредседателят на " Зелено придвижване ".
 До 30% по-скъпи ток и парно от 1 януари чака КЕВР
До 30% по-скъпи ток и парно от 1 януари чака КЕВР

Реалните загуби на топлофикациите предстоят

По думите му, решението е да се понижат всички непотребни административни процедури , с цел да може всеки бързо да предлага конкурентна цена на силата.

" Другото е Планът за възобновяване , който би трябвало да предлага доста повече средства за рационализация на електрическата мрежа в България, тъй че тя да може да поема този товар от доста на брой производители, които да могат доставят евтина електрическа енергия. " - разясни Панев.

Той разяснява и казуса с въглищните централи.

" Въглищните ни централи могат да бъдат затворени, в случай че имаме задоволително добра опция за електрическа енергия от локални електроизточници. Ако цените на акумулатори за предпазване на сила паднат, тогава ще имаме задоволително положителни учредения за бързо развиване на ВЕИ бранша. Но това е тясното място и зависи от технологиите и международната стопанска система, а не от нас. " - уточни Панев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР