Цените на тока на пазар ден-напред за утре, 7 октомври

...
Цените на тока на пазар ден-напред за утре, 7 октомври
Коментари Харесай

Заради цените на тока и кислородът за болниците може да спре, предупреждава КРИБ

Цените на тока на пазар " ден-напред " за на следващия ден, 7 октомври 2021 година, доближиха следващ безспорен ценови връх, пишат от КРИБ.

Те дават образец, че и среднопретеглена цена от 367,25 лева./MWh в осем от часовете цените надвишават 500 лева./MWh. Всичко това при продължаваща липса на дълготрайно предложение и експорт от порядъка на 1200 MW, недоумяват от работодателската организация.
 КЕВР понижава с до 30 лв. на мегаватчас тока за дребните компании
КЕВР понижава с до 30 лв. на мегаватчас тока за дребните компании

41% от компаниите или към 256 000 консуматори не купуват от борсата, а от снабдител на последна инстанция

При тези ценови нива не става дума за конкурентоспособност на промишлеността, нито за оцеляване на индустриалните предприятия. Самото действие на стопанството и страната е застрашено, се споделя в позицията им.

Редица предприятия, значими работодатели и данъкоплатци, обмислят прекратяване на активността си . Сред тях са и съществени снабдители на медицински О2 за лечебните заведения. Всичко това се случва в разгара на четвъртата вълна на Коронавирус . Водоснабдителните предприятия са изправени пред банкрути - цената, на която закупуват електрическата енергия си е съвсем 5 пъти над плануваната в бизнес-плановете им. Междуфирмената задлъжнялост нараства.
 Цената на топлинните въглища в Европа счупи върха
Цената на топлинните въглища в Европа счупи върха

Надхвърли 300 $ за звук

От КРИБ предвиждат, че предстоят разтърсвания . Фючърсите (на електрическа енергия - б.р.) за ноември за Унгария са от порядъка на 350 EUR/MWh, а за Германия - 332 EUR/MWh. Декемврийските фючърси за Гърция и Германия са на стойност от 350 EUR/MWh. При тези условия можем да чакаме цени у нас в зимните месеци от порядъка на 600 - 700 лева./MWh.

Искането им е за незабавни ограничения, които подсигуряват действието на стопанската система и да се ограничи инфлацията която е резултат от увеличените цени на тока.
 ДАНС влезе в офисите на огромен производител на ток
ДАНС влезе в офисите на огромен производител на ток

Акцията евентуално е обвързвана с повишаването на електроенергията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР