Цените на суровия петрол скочиха временно с до 20 процента

...
Цените на суровия петрол скочиха временно с до 20 процента
Коментари Харесай

Паника На Петролните Пазари!

Цените на суровия нефт скочиха краткотрайно с до 20 % при започване на новата седмица. Постепенно те се успокоиха на равнища с 10 % над тези от края на предходната седмица: един барел (159 литра) от сорта Брент струваше 66,5 щатски $ - с 6,3 $ повече в сравнение с в петък, а нарастването при американския лек недопечен нефт (West Texas Intermediate) е с близо 5,3 $ за барел.

С това цената на двата съществени сорта нефт доближи четиримесечен връх. Американският президент Доналд Тръмп даже разпореди да се деблокира стратегическия петролен запас на Съединени американски щати. Дали фактически ще бъдат употребени количества от този запас - не е несъмнено, настояват специалисти.

Щетите от нападенията против петролните съоръжения в Саудитска Арабия към момента не са доуточнени дефинитивно. Те обаче са съвсем половината от индустриалните мощности на Саудитска Арабия. От друга страна обаче страната разполага и с огромни петролни ресурси в чужбина.

Скочиха цените на петрола и на златото

Нарастващото напрежение в региона на Персийския залив след нападенията против в Саудитска Арабия изнервя участниците на пазара. Това подвигна в допълнение и цената на златото, което нарастна с 1,6% - до 1 511,91 $ за тройунция.

Поскъпването на най-важната експортна стока - петрола - докара до по-нататъшно обезценяване на националните валути на някои страните с бързо разрастващи се стопански системи: един щатски $ към този момент се разменя против 5,7 турски лири и 71,6 индийски рупии.

Опасенията от допустимо прекъсване на доставките след нападенията в Саудитска Арабия доведоха до паническо презапасяване. Скокът в акциите на недопечен нефт " Брент " от Северно море доближи най-високата си стойност от войната в Персийския залив през 1992 година насам, а американският лек недопечен нефт не е бил по-скъп от 2001 година насам.

В ранните утринни часове в събота няколко мощни детонации раздрусаха най-голямата петролна рафинерия в Саудитска Арабия. Засегнатите уреди в комплекса на компанията " Aramco " създават 5,7 милиона барела нефт на ден - това са близо 5% от международното произвеждане.

Най-големи вносители на саудитски нефт са Китай и Япония. Покрай взрива на шистовия нефт, Съединени американски щати в последно време понижиха сензитивно вноса от Саудитска Арабия. Германия също съвсем не внася нефт от тази страна - единствено към 1 % от общия размер на доставките през 2018 година. На този декор последствията за Германия от настоящето повишаване на суровината на интернационалните пазари няма да бъдат толкоз съществени, твърдят от Съюза на компаниите от петролната индустрия MWV.

А в случай че се стигне до война сред Иран и Съединени американски щати?

Все отново едно по-сериозно повишаване на суровината може да сътвори главоболия и на Германия. " Ако петролът скочи трайно с 10 $ за барел, това може да вкара немската стопанска система в лека криза ", споделя основният икономист на Беренберг Банк Холгер Шмидинг.

Много по-сериозни ще бъдат последствията, в случай че се стигне до война сред Съединени американски щати и Иран. " Това ще дестабилизира целия район на Персийския залив ", споделя водещият икономист на Комерцбанк Йорг Кремер. Той напомня, че през Ормузкия пролив в този момент минават към 30 % на международните петролни доставки по море. В подобен случай е допустимо цената на суровия нефт да скочи двойно, настояват специалистите.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР