Цените на стоките от производител до магазина нарастват с 40%-50%,

...
Цените на стоките от производител до магазина нарастват с 40%-50%,
Коментари Харесай

До 100% скачат цените на определени храни от производителя до магазина

Цените на стоките от производител до магазина нарастват с 40%-50%, а в някои случаи даже до 100%, което би трябвало да бъде обект на инспекция от контролните органи. Това показаха от Федерацията на самостоятелните синдикални организации в хранителната индустрия на среща във връзка високите цени на питателните артикули.

Според синдикатите, съществува огромна неравнопоставеност сред българските производители и тези от чужбина, и се дава съществено преимущество на вносните артикули за сметка на родното произвеждане.

От федерацията показаха, че следва да се намерят механизми, посредством които да се насърчи изкупуването на българските артикули, както и контролните органи да наблюдават по-задълбочено неравноправните клаузи в договорите за доставки, които се подписват с комерсиалните вериги и които ощетяват дребните търговци.

От сектора обявиха още, че се надяват страната да форсира работата си по подготовка на новата нормативна уредба, включително и за увеличение на санкциите при установени нарушавания в магазините и комерсиалните вериги и за рационализиране на контролните механизми.

Сериозна спънка за развиването на бранша е разделянето на компетенциите сред разнообразни институции, което затруднява положителната съгласуваност и ефикасна поддръжка от страна на страната, беше регистрирано на срещата.

„ Днешната среща е още една опция да чуем всички отзиви и да обсъдим по-задълбочено обстановката в хранителната промишленост, която е в дневния ред на цялото ни общество “, сподели от своя страна заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Ирина Щонова. Тя уточни, че от няколко месеца държавното управление работи всекидневно за преодоляване на цените на питателните артикули и разговорът с всички участници по веригата е извънредно значим.

В съвещанието участваха представители на Министерството на земеделието, Министерството на превоза и известията, Комисията за защита на конкуренцията, синдикати, водещи сдружения и асоциации в бранша, както и представители на едни от най-големите търговски вериги в страната.

Вече стана ясно, че  служебното държавно управление обмисля да вкара режим, при който търговците да уведомяват Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), в случай че желаят да слагат надценка от 20-25 % върху доставната цена на питателните артикули. Така КЗП ще може да реши дали и кого да ревизира, с цел да откри какъв е аргументът за надценката. Все още се разисква дали прагът да е 20 или 25%.

Целта  е цените да бъдат понижени с 20-30 %, разяснява пред Нова тв министърът на стопанската система Никола Стоянов. По думите му КЗП е направила близо 500 инспекции за няколко седмици, при които са открити 480 нарушавания, формирани са 205 акта.

От данните от извършената акция по надзор и инспекции на КЗП се вижда, че купувайки една стока, потребителят заплаща освен елементарна надценка, която се образува от стопански и инфлационни процеси, само че заплаща и доста такси, които самата верига постанова на производителите, от които закупува стоките, оповестиха от комисията.

КЗП отбелязва, че огромните вериги не купуват стоките на борсови цени, както е при по-малките квартални магазини, а непосредствено от производителите. Оказва се, че на производителите се начисляват и съответни такси, които още повече завишават цената на стоката, защото те се заплащат от крайния консуматор, допълват от комисията.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР