Цените на смартфона започват от 599 долара за базовия моделiPhone

Цените на смартфона започват от 599 долара за базовия моделiPhone ...

Новият iPhone 11: 4 камери и разширени видео възможности.


Цените на смартфона започват от 599 долара за базовия модел

iPhone 11 идва със значително подобрени видео възможности (снимка: Apple)

На специално събитие в Купертино снощи Apple традиционно представи нови смартфони, които развиват миналогодишното семейство: iPhone Xr беше заменен от iPhone 11, а Xs и Xs Max – съответно с 11 Pro и 11 Pro Max.

Базов модел iPhone 11

Нека започнем с базовия модел. Задният панел на новото устройство е изработен от от цяло стъкло, което е станало по-силно и покрива и изпъкналостта на камерата. Степента на защита на корпуса от вода съответства на индекса IP68 – iPhone 11 може да издържи потапяне на дълбочина 2 метра до 30 минути.

iPhone 11 идва с 6,1-инчов Retina екран (резолюция 1792х828 пиксела, контраст 1400:1) и шест цвята: лилав, зелен, жълт, черен, бял и червен. Най-голямата външна промяна е квадратната издатина отзад под двойната камера.

Смартфонът е базиран на новата едночипова система A13 Bionic, която е произведена по 2-ро поколение на 7-нм технология и е с 20% по-бърза в изчисленията и графиката, в сравнение с A12, подобрена е и енергийната ефективност.

A13 Bionic използва технология за машинно обучение и включва по-бърз Neural Engine за анализ на снимки и видео в реално време, а новите ускорители за машинно обучение позволяват на централния процесор да извършва повече от 1 трилион операции в секунда.

Камерите са основен акцент в представянето на iPhone 11 (снимка: Apple)

За съжаление Apple не зарадва бъдещите собственици на iPhone 11 с добавяне на телеобектив, а вместо това допълни основния модул (12 мегапиксела, ƒ/1.8 диафрагма, оптична стабилизация) с ултра широк ъгъл (12 мегапиксела, 120°, ƒ/2.4 апертура, EIS). Така или иначе, възможностите за снимки се подобряват сериозно: основният модул се фокусира три пъти по-бързо върху всички пиксели, налични са подобрен нощен режим, ново поколение HDR, разширена корекция на „червени очи”, нови портретни режими (например, можете да снимате домашни любимци и различни обекти).

Новата генерация Smart HDR технология използва сложни алгоритми за машинно обучение, които позволяват да се правят снимки с реалистично цветово възпроизвеждане и добре развити светли и тъмни зони както на обекта, така и във фонов режим. Технологията за изображения Deep Fusion, базирана на възможностите на A13 Bionic с Neural Engine, използва съвременни технологии за машинно обучение за обработка на всеки пиксел в изображението, за да оптимизира текстурата, детайлите и нивото на шума в снимката.

iPhone 11 все още не поддържа 5G комуникации (снимка: Apple)

Отделно, заслужава да се спомене видеото: и двата модула поддържат запис в 4K при 60 кадъра/сек в HEVC и могат да се превключват безпроблемно между камерите без спиране на записа. Вече можете да снимате видео в разширения динамичен диапазон при 60 кадъра/сек (досега – 30 кадъра/сек). Също така е осигурена „кинематична стабилизация” за максимална гладкост при резолюцията 4K (по-рано – 1080p).

И благодарение на функцията QuickTake, за първи път потребителите могат лесно да започнат да записват видео, без да превключнат от режим на снимане, а просто като задържат бутона на затвора.

Apple актуализира и предната камера TrueDepth, като увеличава разделителната способност до 12 мегапиксела (ƒ/2.2), която сега осигурява по-широк ъгъл на гледане, получава функциите на новото поколение Smart HDR, поддръжка за 4K/60p и видео със забавено движение в 1080p при 120 кадъра/сек. Face ID технологията е станала с 30% по-бърза, работи от по-голямо разстояние и от по-големи ъгли.

iPhone 11 поддържа запис на видео с резолюция 4К при 60 кадъра в секунда (снимка: Apple)

Функцията за съраунд аудио симулира съраунд звук, а технологията Dolby Atmos прави звука на iPhone 11 мощен и изразителен. Предвидена е поддръжка за стандартите Gigabit LTE до 1,6 Gb/s (за съжаление няма 5G поддръжкаи) и Wi-Fi 6, а функцията eSIM позволява използване на две SIM карти. Животът на батерията е увеличен с час: новият смартфон може да възпроизвежда видео в продължение на 17 последователни часа срещу 16 за iPhone Xr.

iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max

Смартфоните iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max са актуализирани още повече: в допълнение към новия процесор, подсиленото стъкло, подобрената защита от влага, новата предна камера и останалите изброени технологии, те получават и подобрени дисплеи Super Retina XDR. Новите екрани все още се произвеждат по OLED технология, но поддържат HDR, предлагат яркост до 1200 cd/m², контраст до 2000 000:1 и повишена с 15% енергийна ефективност.

Между другото, устройствата iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max получават защита от воде по стандарта IP68 и могат да издържат на потапяне на дълбочина 4 метра до 30 минути.

iPhone 11 излиза в магазините на 20 септември заедно с различни аксесоари (снимка: Apple)

Въпреки значителното увеличение на изчислителната мощност, графичната производителност и машинното обучение, и двата нови смартфона работят много по-дълго, без да се презареждат. IPhone 11 Pro може да работи в режим на гледане на видео с четири часа по-дълъг от iPhone Xs, а моделът iPhone 11 Pro Max превъзхожда съответните iPhone Xs Max с впечатляващите 5 часа.

IPhone 11 Pro и 11 Pro Max получават тройна камера (обичайната широкоъгълна, вече спомената в iPhone 11 ултра широкоъгълна и телефото). Превключването между три камери е много лесно.

Цените на новите смартфони започват от 699 долара за iPhone 11, 999 долара за iPhone Pro и 1099 долара за iPhone Pro Max. Предварителните поръчки на смартфоните започват на 13 септември, а на пазара устройствата ще излязат на 20 септември.

Източник: technews.bg