Цените на съществуващите жилища във Франция са нараснали с 3%

Цените на съществуващите жилища във Франция са нараснали с 3% ...

Жилищният пазар в Париж е близо до прегряване.


Цените на съществуващите жилища във Франция са нараснали с 3% на годишна основа през първото тримесечие, като са запазили темпа си от предходната година, докато броят на трансакциите е отбелязал нов рекорд, сочат публикувани днес данни на Френския статистически институт (Insee), цитирани от в. Le Figaro.

Между януари и март броят на трансакциите е достигнал 985 хил., което е исторически връх. Покачването на цените е в рамките на това от 2018 г. (+3,2%), докато пазарът от много години е в етап на силен растеж заради ниските лихви вследствие на благоприятната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ).

В столицата тенденцията е още по-отчетлива, като цените на жилищата са нараснали с 6,4% след годишното повишение от 5,7% през предходното тримесечие. Появиха се дори притеснения, че жилищният пазар в Париж проявява признаци на прегряване. „Не сме констатирали никакво прегряване“, уверяват брокерите Тиери Делесал и Елоди Фремон. „Париж продължава да е пазар на потребителите, а не на спекулантите. Няма опасност от балон или спукване на балон“, смятат те.

Още по тематаGaleries Lafayette връща "Шанз-Елизе" на модната карта в ПарижПариж готви рекордна глоба за Airbnb заради нелегални рекламиТърсенето на жилища на Лазурния бряг във Франция се възстановява
В нито един район на Париж средната цена на квадратен метър вече не е под 8 хил. евро. В 20-и район, където цените на имотите са най-ниски, средната цена вече достига 8220 евро на кв. м, докато в шести район, където имотите са най-скъпи, тя е 13 880 евро на кв. м.

Най-голям ръст на цените на жилищата в Париж е отбелязан в 19-и район (+13,8%), но цените са отбелязали силно повишение и в най-шикозните райони - шести, седми и осми. Според нотариуси причина за повишаването на цените може да е „ефектът Brexit”. “Забелязахме завръщането на заможни чуждестранни клиенти, които търсят големи апартаменти за семейството си“, казва Тиери Делесал.

В Парижка област тенденцията също е за динамичен ръст на цените на жилищата с годишно повишение от 3,9% спрямо 4,2% през предходното тримесечие. Цените на апартаментите растат по-бързо в сравнение с тези на къщите – 3,7% спрямо 2,5%.

Макар че мнозина участници на пазара се опасяваха от последици от движението на „жълтите жилетки“ за жилищния пазар във Франция, сегментът на съществуващите жилища не показва признаци на отстъпление.

Ръстът на цените на старите жилища в провинцията леко се забавя (+2,6%), но това се дължи на различната ситуация на пазара в големите градове в сравнение със селските райони, където години наред пазарът остава потиснат, казват брокери. 

Източник: investor.bg