Цените на производителите в промишлеността се увеличават през август 2019

...
Цените на производителите в промишлеността се увеличават през август 2019
Коментари Харесай

По-високи производствени цени отчита НСИ за август спрямо юли 2019 г.

Цените на производителите в индустрията се усилват през август 2019 година с 0.3% спрямо юли 2019 година Това демонстрират данните на Национален статистически институт.

По-високи цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.2%, и в добивната индустрия - с 1.0%. В преработващата индустрия има понижение с 0.3%.

Най-голямо намаляване на цените в преработващата индустрия е регистрирано при производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 1.0%. По-значително покачване е записано при: производството на съществени метали - с 2.4%, производството на тютюневи произведения и обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм - по 1.8%.

Общият показател на цените на производител през август 2019 година нараства с 3.5% в съпоставяне със същия месец на 2018 година. Увеличение на цените е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11.8%, в добивната индустрия - с 5.4%, и в преработващата индустрия - с 1.0%.

По-съществено повишаване на цените в преработващата индустрия се следи при: обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 4.8%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение и производството на съществени метали - по 4.6%. Най- огромно понижение на цените се следи при производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 2.2%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август 2019 година нараства с 0.7% по отношение на предходния месец. Покачване на цените се следи при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.3%, и в добивната индустрия - с 1.0%, а в преработващата индустрия се следи намаляване - с 0.2%.

Най-значително понижение на цените в преработващата индустрия се следи при производството на машини и съоръжение, с общо и особено предопределение - с 0.5%, и при производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 0.4%.

По-съществено повишаване на цените е регистрирано при: производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 1.1%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели и производството на мебели - по 0.6%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август 2019 година нараства с 4.5% в съпоставяне със същия месец на 2018 година. Увеличение на цените е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11.6%, в преработващата индустрия - с 0.8%, и в добивната индустрия - с 0.3%.

През август 2019 година най-значителен растеж на цените в преработващата индустрия по отношение на август 2018 година е регистриран при ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 6.9%, при производството на хранителни артикули - с 3.5%, и при производството на химични артикули - с 3.2%.

Най-съществено понижение е записано при обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи, без косъм - с 1.5%, и при печатната активност и възпроизвеждане на записани носители - с 0.4%.

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар през август 2019 година понижава с 0.3% по отношение на предходния месец и се усилва с 2.0% по отношение на съответния месец на 2018 година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР