Цените на производител в германската промишленост са се понижили за

...
Цените на производител в германската промишленост са се понижили за
Коментари Харесай

Производствената инфлация в Германия през март спада до най-ниското си ниво от почти 2 г.

Цените на производител в немската индустрия са се намалили за шести следващ месец през март, достигайки най-ниското си равнище от близо две години, сочат предварителни данни на Федералната статистическа работа " Дестатис " (Destatis), представени от ДПА.

Отслабването на индустриалните цени се случва в подтекста на внезапното скорошно закъснение на цената на силата, повече от година след нахлуването на Русия в Украйна, което провокира енергийна неустановеност в цяла Европа. Годишният ритъм на повишаване на силата понижава доста - от 27,6 на 100 през февруари до 6,8 на 100 през март.

Индексът на цените на производител се е покачил едвам със 7,5 на 100 на годишна основа през март, което е било доста по-слабо от покачването с 15,8 на 100 през февруари.

Анализатори предвидиха индустриалните цени да се усилят с 9,8 на 100, само че предварителните данни надминават упованията.

Междувременно темпът на повишаване на потребителските цени в Германия се забави до 7,8 на 100 през март по отношение на същия месец година по-рано, с което нивото на индикатора доближи най-ниските си стойности от май 2021 година, когато цените скочиха със 7,2 на 100.

Без да се вземат поради цените на силата, цените на производител са се повишили със 7,9 на 100 на годишна база през март, както и с 0,2 на 100 на месечна основа.

Междувременно цените на недълготрайните потребителски артикули са нарастнали с 15,4 на 100 вследствие на повишаването на питателните артикули. Цените на дълготрайните артикули са с 10 на 100 по-високи спрямо март 2022 година, а на междинните артикули - с 4,7 на 100, основно поради динамичността на цените на стъклото, изделията от стъкло и керамика и произведения от камък.

Данните демонстрират още, че под натиска на поскъпващите машини, разноските за финансови артикули са били нагоре със 7,5 на 100.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР