Цените на природния газ в Европа започнаха да растат през

...
Цените на природния газ в Европа започнаха да растат през
Коментари Харесай

Причините за нарастването на цените на природния газ в Европа и глобалните последствия

Цените на природния газ в Европа започнаха да порастват през април 2021 година и оттогава се покачиха осем пъти. Котировките стигаха до 1969,2 американски $ за хиляда кубически метра. Като отчитаме, че на природния газ се падат 22 % от производството на електрическа енергия в Европа, внезапният скок на цените на синьото гориво подвигна и цените на електрическата енергия до най-високото им ниво за цялата известна ни история. Така да вземем за пример, цените на електрическата енергия стигнаха до 302,5 евро за мегаватчас в Германия и 288 евро за мегаватчас - в Испания, написа в собствен разбор бизнес изданието Trend.az.

Причините за повишаването на цените на природния газ

Повишеното търсене на природен газ на фона на възобновяване на международната стопанска система. Както е известно, рестриктивните мерки свързани с пандемията COVID-19, доведоха до понижаване на търсенето на енергоносители. Потреблението на природен газ съгласно окончателните данни за 2020 година е намаляло с 1,9 %. Съгласно данните на Световната Банка (WB), през 2020 година на фона на пандемията от ковид, международната стопанска система се " свила " с 3,5 %.

През 2021 година, на фона на последователното възобновяване на международната стопанска система и на снемането на рестриктивните мерки се забелязваше позитивна динамичност в другите ѝ браншове, включително и в енергийния бранш. На собствен ред, икономическият напредък докара до повишение на търсенето на енергоносители. Световната банка предвижда за цялата 2021 година да станем очевидци на повишаване на търсенето с 5,6 %, което ще стане връх за този индикатор за интервала на последните 80 години. Рекордът е свързан от интензивния напредък на икономическата интензивност в няколко огромни страни. Междунароната енергийна организация (МЕА) чака, че в края на 2021 година, повишаването на международното търсене на природен газ ще доближи 3,6 %.

Сезонният фактор

Суровата зима в Европа, Азия и Северна Америка докара до по-бързо понижаване на наличните размери природен газ в подземните складове. Освен това, релативно високите температури на въздуха през лятото още повече усилиха търсенето на електрическа енергия. Това докара до растеж на търсенето на природен газ. В резултат на това, равнището на запълване на подземните газохранилища внезапно се намали. Към края на септември подземните газохранилища в Европа бяха запълнени едвам 72 %, против 94 процентово запълване през аналогичния интервал на предходната година.

Понижаване на каузи на възобновимите източници на сила

От началото на 2021 година в енергийния баланс на Европа се следи понижаване на каузи на вятърната сила, което е обвързвано с релативно безветрената метеорологична конюнктура. В същото време, засушаването в северното и в южното полукълбо докара до понижаване на производството на електрическа енергия от Водноелектрическа централа. В резултат, Европа закупи горчив опит с несъразмерното доверие във възобновимите енергийни източници (ВЕИ), защото производството в тази сфера зависи от метеорологичните условия.

Намаляване на добива на природен газ

За първите осем месеца на 2021 година, добивът на природен газ в Европа (ЕС плюс Обединеното кралство) е намалял с 24 % или с 12,5 милиарда кубически метра спрямо аналогичния интервал на 2019 година.

Проблеми, свързани с вноса

През януари - август 2021 година, Русия изнесе в Европа 99 милиарда кубически метра природен газ, което е с 19,3 милиарда кубически метра по-малко, в сравнение с през аналогичния интервал на предходната 2020 година. По време на пандемията, някои страни не съумяха да проведат ремонтни работи на обектите за транспорт на природен газ.

Затова, болшинството от страните - експортьори на природен газ за Европа, изключително Норвегия, пристъпиха към ремонтно - механически работи през лятото на 2021 година. На собствен ред, това докара до понижаване на доставките на газ за Европа. Така да вземем за пример, износът на природен газ от Норвегия понижа през първите осем месеца на 2021 година с 3,1 милиарда кубически метра спрямо аналогичния интервал на 2019 година.

Глобалните последствия от газовата рецесия в Европа

Азербайджанската организация " Тренд " цитира вицепрезидента по пазарите на природен газ на самостоятелната норвежка изследователска и консултантска компания " Rystad Energy " - Синдре Кнутссон, за това че задържалият се недостиг на природен газ в Европа може да прерасне в световна рецесия.

" Високите цени на природния газ, както и на втечнения природен газ (LNG) принуждават азиатските вносители да залагат повече на въглищата, само че и на нефта за производството на електрическа енергия. В Китай, държавното управление евентуално ще понижи доставките в промишлените браншове, с цел да обезпечи благодарение на природния газ отоплението на домовете, в случай че зимата бъде студена. Това се е случвало и преди и може още веднъж да се повтори. По този метод, всичко това може да прерасне в световна рецесия ", е споделил Синдре Кнутсон.

Също по този начин, Кнутсон е отбелязал, че подобряването на ситуацията на пазара може да се чака чак откакто идната зима отмине.

Прогнози за 2022 година

Международната енергийна организация чака, че сегашните високи цени на газа ще се запазят и през първото тримесечие на 2022 година.

" През 2022 година, цените на " Henry Hub " ще набъбнат с пет %, на TTF - с 10 %, а спотовите цени на втечнения газ в Азия ще набъбнат с шест % спрямо тазгодишните равнища. След приключването на отоплителния сезон, цените ще спаднат. През втората половина на 2022 година, цените на " Henry Hub " ще бъдат приблизително с 18 % по-ниски спрямо второто полугодие на 2021 година, като освен това цените, както на TTF, по този начин и на азиатския спотов полутечен газ ще намалеят съвсем с 40 % ", се споделя в доклада на Международната енергийна организация.

Как да се преодолее рецесията?

В писмо изпратено от министрите на финансите и енергетиката на Гърция до страните от Еврогрупата се споделя, че Европейски Съюз би трябвало да при3еме нови принадлежности за понижаване на уязвимостта на газовия пазар и за ограничение на съмненията му.

" Ние призоваваме Европейската комисия да създаде набор от принадлежности за изключителни обстановки, които да дават на страните - участнички разнообразни авансово създадени разновидности и съответните средства за правна отбрана в аналогични обстановки на неустойчивост на пазара. Това ще увеличи увереността и предсказуемостта както за държавните управления, по този начин и за потребителите, изпращайки мощен сигнал към пазарите и карайки евентуалните спекуланти да се въздържат от манипулиране на цените на енергоносителите ", се споделя в писмото.

В частност, министрите оферират да се изследва опцията да се сътвори фонд на Европейски Съюз, който да хеджира съмненията на цените на природния газ при положение на техни извънредно високи скокове, които могат да се повторят в бъдеще.

" Освен това, Европейски Съюз е задължен да работи стратегически, като се възползва от правото си да води групови договаряния. Нашата настояща взаимозависимост и накърнимост от съмненията на пазара, подриват стратегическата автономност и суверенитет на Европейски Съюз, позволявайки на трети страни да употребяват цените на енергоносителите, като политическо оръжие против ползите на Европейски Съюз. Европейският съюз е задължен групово да натрупва стратегически ресурси от природен газ посредством централизирана европейска платформа и да развива стратегически складове за газ по цяла Европа ", се споделя в писмото.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР