Цените на природния газ отново скочиха. Ето защо

...
Цените на природния газ отново скочиха тази седмица, точно когато
Коментари Харесай

Цените на природния газ отново скочиха тази седмица, точно когато Европа се подготвя за отоплителния сезон.

Цената на холандския природен газ, европейският еталон, скочи с 24% до 40 евро (44 долара) за мегаватчас от вторник насам поради новини за потенциални индустриални действия в заводите за втечнен природен газ (LNG) в Австралия. Цените на природния газ в САЩ са се покачили с 18% досега този месец.

Офшорният алианс, който представлява два австралийски профсъюза, предприе стъпки към стачни действия в Chevron (CVX) на Gorgon и Wheatstone LNG обекти, Брад Ганди, говорител на алианса, каза в изявление. Исканията на синдикатите включват по-добра сигурност и обучение, както и по-високо заплащане.

Освен това членовете на профсъюзите на офшорни газови платформи в Северозападния шелфов регион, собственост на Woodside Energy Group, са гласували с огромно мнозинство в подкрепа на стачките, каза Offshore Alliance във Facebook.

Ако стачките продължат, до 10% от световното производство на втечнен природен газ може да бъде спряно, според Том Марзек-Мансър, ръководител на газовите анализи в ICIS.

„Въпреки че австралийският втечнен природен газ почти никога не се доставя до Европа, загубата на доставките ще предизвика ефект на доминото“, каза той пред CNN, отбелязвайки, че азиатските купувачи, които биха останали къси, ще изтеглят товари от Европа.

След като Русия — някога най-големият доставчик на газ в Европа — нахлу в Украйна миналата година, континентът се надпреварва да намери нови източници на суровината, увеличавайки вноса на тръбопроводен газ от Норвегия и на втечнен природен газ, предимно от Съединените щати и Катар. Успехът на Европа в запълването на празнината, оставена от Москва, спомогна за свалянето на цените на природния газ от рекордния връх от около 300 евро (331 долара) за мегаватчас, достигнат през август миналата година.

„Война за наддаване“ за американски газ?

Бил Уедърбърн, стоков икономист в Capital Economics, каза, че ако австралийският износ на втечнен природен газ бъде прекъснат, азиатските и европейските купувачи могат да се окажат „във война за наддаване“ за товари.

„Тъй като голяма част от резервните доставки на втечнен природен газ идват от САЩ, цените на природния газ там също скочиха по-високо“, добави той.

Внезапното покачване на цените на газа следва скорошно покачване на цените на петрола, предизвикано от съкращения на производството от големи износители като Саудитска Арабия и Русия. Суровият петрол Brent, глобалният еталон, сега е с 21% по-висок от този на 27 юни и достигна най-високото си ниво на затваряне от ноември сряда.

Скокът в цената на европейския газ показва колко зависим е регионът от глобалните пазари на втечнен природен газ сега, след като Европейският съюз до голяма степен спря да внася газ от Русия, каза Уедърбърн пред CNN.

Но шансовете за пълна енергийна криза изглеждат по-ниски, отколкото преди година. Според Marzec-Manser европейското търсене на газ остава „структурно ниско“ и хранилищата в региона са особено добре заредени за периода от годината.

Освен това рискът от продължителни стачки „изглежда сравнително нисък“, каза Масимо Ди Одоардо, ръководител на глобалния газов анализ в Wood Mackenzie.

„Правителствата в Азия – в частност Япония – и Европа ще окажат натиск върху австралийското правителство, за да помогне за намирането на решение, като се имат предвид последиците за пазара“, каза той пред CNN.

Говорител на Chevron каза: „Ще продължим да ангажираме нашите служители и техните представители, докато търсим резултати, които са в интерес както на служителите, така и на компанията.“

CNN също се свърза с Woodside за коментар.

Компанията каза на Ройтерс, че се е включила „активно и конструктивно“ в процеса на договаряне със синдикатите.

— Хилари Уайтман от Бризбейн допринесе за докладване.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР