Цените на потребителските стоки и услуги в България през 2017

...
Цените на потребителските стоки и услуги в България през 2017
Коментари Харесай

България остава с най-ниските цени в ЕС, но не и за храна

Цените на потребителските артикули и услуги в България през 2017 година са били най-ниските в Европейския съюз и са били съвсем същите като тези в Македония. Това може да важи за алкохола, цигарите и облеклата, само че не и за храната, персоналните коли и потребителската електроника.

Данните са на " Евростат " и обгръщат и страни отвън Европейски Съюз като Исландия, Швейцария и Норвегия (част от Европейската икономическа зона), Турция и 5 от страните от Западните Балкани (Сърбия, Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина и Албания).

Сравнението демонстрира, че на единния пазар има разлики, достигащи 3 пъти, като това е изключително очевидно в скандинавските страни. В Дания цените са били най-високи (142% от междинното за ЕС), следвана от Люксембург (127%), Ирландия и Швеция (по 125%) и Финландия (122%). На другия полюс са България с 48% и Македония - 47% от междинните цени за Европейски Съюз. Съседните Румъния, Турция и останалите от Западните Балкани са били с цени 51-55 % от междинните в Европейския съюз.

За 19-те страни от еврозоната, за която българското държавно управление има проекти да кандидатства, междинният индикатор е 103% от този на целия Европейски Съюз.

Храната и безалкохолните питиета в България обаче не са най-евтините - те са 73% от междинното в Европейски Съюз. Това отрежда място 26 от 28 страни, като в Полша (65%) и Румъния (65%) е по-евтино. Дания със 150% цени над междинните заема първо място, още веднъж в компанията на скандинавски страни, само че и на Австрия, която е трета със 125%.

Алкохол и цигари са най-евтини в България (56% от междинното за ЕС), а на предпоследните места са Румъния (69%) и Унгария (70%). Тази ценова група е най-скъпа в Ирландия (174%) и Англия (157%), следвани от три скандинавски страни - Финландия (139%), Швеция (127%) и Дания (123%).

Внушителни са разминавания и при заведения и хотели - от заемащата последно място България (45% от междинното за ЕС) до рекордьорите Дания (151%) и Швеция (146%).

Данните обгръщат над 2499 потребителски артикули и услуги и са част от програмата на " Евростат " и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за покупателната дарба на популацията. Използваните ценови нива се основават на концепцията за разноски на семействата, в това число за наем, ток, вода или отопление, само че не включва средствата, отделяни за опазване на здравето или образованиеу да вземем за пример.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР