Цените на петрола тръгнаха нагоре в петък заради повишеното напрежение

...
Цените на петрола тръгнаха нагоре в петък заради повишеното напрежение
Коментари Харесай

Петролът изпраща седмицата с ръст на цените

Цените на петрола потеглиха нагоре в петък поради нарасналото напрежение в Близкия изток. Вчера транспортен съд на военноморските сили на Съединените американски щати унищожи ирански дрон в Ормузкия пролив.

Контрактите за сорта брент нарастнаха с 81 щатски цента, или 1,3 %, до $62,74 за барел, а американският еквивалент WTI се повиши с 59 цена, или 0,41 %, до $56,02.

Въпреки покачванията, брент изпраща най-лошата си седмица от седем седмици насам със спад от 6,36 %. WTI губи 7,39% от началото на седмицата.Индикациите, че Федералният запас ще понижи лихвите също работят в поддръжка на цените на " черното злато ", напомня Стефан Инс, ръководещ сътрудник във Vanguard Markets. Намаляването на лихвения % ще подтиква стопанската система.

В дълготраен проект прогнозата за петрола е все по-минорна. Международната организация по енергетика понижи прогнозата си за напредък на търсенето до края на годината до 1,1 милиона барела на ден до 1,2 милиона барела на ден по-рано поради забавянето на растежа на международната стопанска система.

В България междинната цена на бензина в петък е 2,22 лв. за литър, при 1,95 лв. при започване на годината, по данни на Fuelo, или 13 % покачване. С 13,6 % нараства и брент от началото на годината. Петролът образува под 50% от цените на литър за продажба на дребно. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР