Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в понеделник,

...
Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в понеделник,
Коментари Харесай

Петролът поскъпва на фона на очакванията за свиване на добива от ОПЕК

Цените на петрола се покачиха в ранната търговия в понеделник, защото упованията, че Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) е подготвена да понижи добива, с цел да поддържа цените,  както и спора в Либия и възходящото търсене на фона на внезапно покачващите се цени на природния газ в Европа, компенсираха неприятната вероятност за икономическия напредък на Съединени американски щати, написа Ройтерс.

Към 9:30 часа българско време сортът Брент нарастна с 0,31 $, или 0,31%, до 101,3 $ за барел. Цената на американския лек недопечен нефт WTI се увеличи с 0,56 $, или 0,60%, до 93,62 $ за барел. Миналата седмица двата сорта нарастнаха надлежно с 4,4% и 2,5%.

„ Цените на петрола се повишават заради очакванията за понижаване на производството от страна на ОПЕК и нейните съдружници, с цел да възстановят пазарния баланс в отговор на евентуалното възкръсване на нуклеарната договорка на Иран “, сподели Суганда Сачдева, вицепрезидент на стоковите проучвания в Religare Broking.

Силният експорт на нефт от Съединени американски щати и по-голямото от предстоящото понижаване на петролни ресурси през последните няколко седмици също облекчиха някои опасения за търсенето, добави Сачдева.

И двата петролни примера се търгуваха на по-ниски равнища по-рано денем, защото доларът се повиши след петъчните мнения от ръководителя на Федералния запас Джеръм Пауъл, че Съединените щати са изправени пред нескончаем интервал на муден напредък на фона на по-нататъшни покачвания на лихвите.

„ Въпреки че мощният $ лимитира необятните цени на суровините, казусът с незадоволителното предложение на петролните пазари евентуално ще продължи да поддържа цените в посока нагоре “, разяснява анализаторът на CMC Markets Тина Тенг.

Цените на петрола бяха подкрепени и от подмятания от страна на Саудитска Арабия и други членове на Организацията на страните експортьорки на нефт и съдружници, известни дружно като ОПЕК+, че могат да понижат добива, с цел да балансират пазара.

Обединените арабски емирства са на едно мнение със саудитците по отношение на политиката за рандеман, твърди източник на Ройтерс. Министерството на петрола на Оман също съобщи, че поддържа напъните на ОПЕК+ за поддържане на стабилността на пазара.

Източници споделиха предходната седмица, че ОПЕК ще обмисли понижаване на добива, с цел да компенсира всяко нарастване на доставките от Иран при анулация на западните наказания, в случай че Техеран се съгласи да възобнови нуклеарната договорка.

Тежките конфликти в столицата на Либия, при които починаха 32 през уикенда, провокираха опасения, че страната може да изпадне в пълномащабен спор, водещ до спиране на доставките на недопечен нефт от страната.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР