Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в понеделник,

...
Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в понеделник,
Коментари Харесай

Петролът поевтиня на фона на примирието в Йемен*

Цените на петрола се покачиха в ранната търговия в понеделник, откакто опасенията за лимитирани доставки продължиха да тежат върху пазара, до момента в който вложителите наблюдават освобождението на ресурси от стратегическите запаси на огромни нации-консуматори, съобщи Ройтерс. В същото време контрактуваното двумесечно помирение в Йемен даде вяра, че проблемите с доставките в Близкия изток могат да отшумят.

Към 9:15 часа българско време сортът Брент нарастна с 0,80 $, или 0,77%, до 105,2 $ за барел, до момента в който цената на американския лек недопечен нефт WTI се увеличи с 0,68 $, или 0,69%, до 99,95 $ за барел. Двата сорта поевтиняха с 1 $ при старта на търгвоията през днешния ден.

През уикенда Организацията на обединените народи (ООН) заяви, че водената от Саудитска Арабия коалиция и подкрепяните от Иран бунтовници хути са се договорили за двумесечно помирение – първо в историята на седемгодишния спор в Йемен. Саудитски петролни уреди бяха обект на офанзива от хути по време на спора.

„ Тази деескалаци не облекчава отсъствието на съветски нефт “, разяснява в записка Стивън Инес, ръководещ сътрудник в SPI Asset Management.

Руската петролна промишленост беше наранена от западните наказания и от нежеланието на купувачите да търгуват с съветски нефт след началото на войната в Украйна. Прогнозите за спад на доставките на съветски нефт варират от 1 милион до 3 милиона барела дневно.

Цените на петрола поевтиняха с към 13% предходната седмица, откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че ще освобождават по 1 млн. барела нефт дневно от запасите си в границите на 6 месеца, започвайки от май.

Министерството на енергетиката на Съединени американски щати публично очерта продажбата на нефт от запаси за изключителни обстановки, а страните членки на Международната организация по енергетика също се съгласиха да пуснат повече нефт в петък. От МАЕ споделиха, че размерът на запасите, които ще бъдат освободени, ще бъде оповестен тази седмица.

„ Съвместните старания на Съединени американски щати и техните съдружници биха могли краткотрайно да балансират дефицита на доставки през 2022 година, само че това може да не е дълготрайно решение “, уточни в записка Тина Тенг, пазарен анализатор в CMC Markets APAC & Canada.

„ Освен това, производителите на нефт в Съединени американски щати може да не са склонни да усилват производството, с цел да поддържат облагата висока “, добави тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР