Цените на петрола се повишиха в четвъртък за трета поредна

Цените на петрола се повишиха в четвъртък за трета поредна ...

Петролът поскъпва на фона на нарастващото напрежение в Близкия изток*.


Цените на петрола се повишиха в четвъртък за трета поредна сесия, тъй като рискът от конфликти в Близкия изток предизвиква опасения за прекъсване на доставките, пренебрегвайки неочакваното нарастване на запасите в САЩ, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,66% до 62,43 долара за барел за доставка през юни. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 0,59% до 72,19 долара за барел.

Според анализатори петролът получава подкрепа от засиленото напрежение в Близкия изток.

Докато нарастването на запасите в САЩ допринасят за ограничаване на цените, то има и несигурност дали ОПЕК и други производители ще запазят ограниченията върху производството през втората половина на годината. Именно споразумението в рамките на ОПЕК+ доведе до поскъпване на петрола с над 30% от началото на 2019 г.

От Организацията на страните износителки на петрол заявиха във вторник, че световното търсене на петрол ще бъде по-високо от очакваното през тази година.

„Въпреки че прекъсванията в доставките продължават да подкрепят цените на петрола, ОПЕК все още не е публикувала индикативни изявления относно бъдещите си планове“, коментира Бенджамин Лу, анализатор в Phillip Futures.

Американските санкции срещу Иран и Венецуела задълбочиха допълнително въздействието на производствените ограничения от страна на ОПЕК.

Групата на ОПЕК+, която включва и Русия, ще се срещне следващия месец, за да преразгледа политиката си.

Запасите от суров петрол в САЩ нараснаха през миналата седмица до най-високите си стойности от септември 2017 г., докато запасите от бензин се понижиха повече от очакваното, съобщиха от Агенцията за енергийна информация.

Анализаторите бяха изненадани от набъбването на запасите с 5,4 млн. барела в САЩ, след като очакваха те да се свият с 800 хил. барела.

На стоковите пазари златото остава стабилно на ниво от 1297,50 долара за тройунция. Повечето метали обаче се търгуват на червена територия.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,02% до 97,54 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,12% до 109,47 йени. Австралийският долар се разменя с отстъпка от 0,23% спрямо американския до 0,6912 долара.

*Информацията е актуална към 9:29 часа

Източник: investor.bg